Endast 15 procent av väljare som sympatiserar med Sverigedemokraterna ser positivt på Sveriges framtid, visar en ny undersökning från Sifo. Arkivbild.
Endast 15 procent av väljare som sympatiserar med Sverigedemokraterna ser positivt på Sveriges framtid, visar en ny undersökning från Sifo. Arkivbild.

SD-väljare ser mörkast på Sveriges framtid

Endast 15 procent av väljare som sympatiserar med Sverigedemokraterna ser positivt på Sveriges framtid, visar en ny undersökning från Sifo som presenteras i TV4 Nyheterna.

ANNONS
|

- Man tycker inte att man är med och får del av den ökning av ekonomin som finns i samhället. Det har också att göra med invandringspolitiken. Man har den mest avvikande synen på hur samhällsutvecklingen ska gå till jämfört med de andra partierna, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till TV4.

De som ser mest positivt på Sveriges framtid är de som sympatiserar med Socialdemokraterna och Centerpartiet (båda 66 procent) och Liberalerna (64 procent). Därefter följer Miljöpartiet (52 procent), Moderaterna (46 procent), Kristdemokraterna (45 procent) och Vänsterpartiet (40 procent).

ANNONS

Samtidigt ställdes frågan om hur man ser på sin egen framtid och där utmärker sig moderata sympatisörer. 85 procent ser mycket eller ganska positivt på sin egen framtid, att jämföra med dem som röstar på Vänsterpartiet där bara lite mer än hälften (55 procent) anger att de ser positivt på sin egen framtid.

Undersökningen genomfördes mellan den 10 och 14 juni. 2101 svarade i en webbaserad panel, med människor från 18–79 år. På frågorna fanns en femgradig skala där den svarande fick ange var den låg utifrån det högsta betyget "mycket positiv", till det lägsta "mycket negativ".

TT
ANNONS