Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson och Adam Marttinen (SD) presenterade partiets polisprogram på en pressträff i riksdagen.

SD vill att polisen ska få agera hårdare

Sverigedemokraterna går till val på ett polisprogram med höjda polislöner och 7 000 fler poliser. Partiet vill också ge polisen ökade befogenheter för att stoppa upplopp.

- Polisen i dag backar ut från områden där upploppsstämning råder, säger SD:s rättspolitiske talesperson Adam Marttinen.

SD vill att polisen ska kunna använda tårgas och vattenkanoner. Partiet vill också utreda en möjlighet att låsa in personer som provocerar och försöker hindra polisens arbete i upp till 24 timmar, även om det inte föreligger skäl för häktning. Det handlar, enligt Marttinen, framförallt om personer som struntar i polisens uppmaning att lämna en plats, till exempel i samband med upplopp.

- Polisen måste kunna klara av sitt arbete även i utsatta områden, säger Marttinen.

Inga nyheter

Alla förslag i SD:s polisprogram är kända sedan tidigare, men har nu samlats ihop i ett program inför valet. Ett förslag som inte finns med är att undantagstillstånd, då polisen får särskilda befogenheter, ska kunna utlysas om det råder upplopp i ett bostadsområde. Enligt Marttinen står dock partiet fortfarande bakom det förslaget.

SD vill också utöka nödvärnsrätten för poliser så att de kan använda tjänstevapen även när de till exempel utsätts för stenkastning.

Ser ingen risk

Partiledaren Jimmie Åkesson ser ingen risk för att polisen ska missbruka ökade befogenheter eller för att förtroendet för polisen minskar och motsättningarna ökar i utsatta områden.

- Jag tror tvärtom. Jag tror att det är ett problem i dag att polisen inte känner ett politiskt stöd för att gå in med kraft i de här områdena framförallt i allvarliga situationer och det minskar respekten och förtroendet för polisen, säger han.

Partiet vill se 7 000 fler poliser till 2024 och för att locka fler till yrket föreslås att staten satsar medel för att ge poliser en löneökning med i snitt 6 000 kronor. Hela polisprogrammet beräknas kosta 10,6 miljarder kronor sammanlagt de kommande tre åren.