Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Senaste nytt om regeringskrisen

173 ledamöter i riksdagen röstade nej till Stefan Löfven som statsminister. Det saknades två röster för att stoppa den nygamla statsministern från att återväljas. Men också en röst mindre än vad som förväntades när liberalen Nina Lundström bröt mot partilinjen.
Följ direktrapporteringen om regeringskrisen här.

I slutet av juni avgick Stefan Löfven (S) som statsminister efter att riksdagen röstat igenom ett misstroende mot regeringen. På måndagen, 14 dagar efter omröstningen, meddelar talmannen att Löfven får en ny chans och på onsdag röstar riksdagen om Löfven som statsminister.

– Stefan Löfven bedömer att han har en lösning och kan bilda en regering som kommer att tolereras av riksdagen. Jag kommer lägga fram den formella nomineringen i dag klockan 15, säger talman Andreas Norlén.

Vid omröstningen på onsdagen röstade 173 av ledamöterna nej till Löfven. Det saknades därmed två röster från att kunna stoppa utnämnandet av den nygamla regeringschefen. Stefan Löfven är därför återigen statsminister.

– Jag axlar uppdraget med beslutsamhet och med respekt, säger han.

– Det svenska folket utgår från att vi politiker tar ansvar för att lösa den politiska situation som landet befinner sig. De högerkonservativa valde att fälla regeringen utan att själva ha en plan för hur landet ska regeras. Sedan kastade man in handduken.

Nej-sidan samlade inför omröstningen 174 ledamöter, efter att Nyamko Sabuni på tisdagen sagt att Liberalerna kommer att rösta nej till Löfven. Det innebär att en person gick emot partilinjen. Den personen var Nina Lundström (L), något som offentliggjordes på DN debatt när omröstningen precis vad genomförd. Lundström röstade gult, alltså varken ja eller nej, i riksdagskammaren på onsdagen. Hon hänvisar till Liberalernas vallöfte 2018 om att inte samarbeta med Sverigedemokraterna.

”I nästa val, valet 2022, kommer Liberalerna att söka ett mandat från väljarna för en borgerlig regering som kan samtala och söka stöd av alla inklusive Sverigedemokraterna”, skriver hon på DN debatt och konstaterar samtidigt att hon inte kandiderar till riksdagen i nästa val.

”En ideologisk liberal profil i nästa val som innebär att liberalerna öppnar för att samarbeta och för samverkan med Sverigedemokraterna skulle medföra att jag inte ser det möjligt att kandidera till riksdagen 2022.”

I övrigt röstade partierna, och samtliga ledamöter, som de sagt innan omröstningen. Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstade grönt, Vänsterpartiet och Centern gult och nej-sidan utgjordes av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

– Socialdemokraterna kan inte förklara hur de kommer att få igenom sin egen budget i höst. Löfven hotar, möjligen lovar, att han avgår igen om några månader om han inte får igenom budgeten. Vänsterpartiet tänker inte rösta på en budget de inte har förhandlat och Centerpartiet tänker inte rösta på en budget som Vänsterpartiet har förhandlat, säger Ulf Kristersson inför omröstningen.

– Vi anser att en handlingskraftig borgerlig regering hade kunnat tillträda, och därför röstar vi rött, avslutar Kristersson.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson(M) intervjuas av journalister i riksdagen efter statsministeromröstning. Bild: Ali Lorestani / TT
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson(M) intervjuas av journalister i riksdagen efter statsministeromröstning. Bild: Ali Lorestani / TT

Talmannen medgav vid på måndagen att det inte är något optimalt läge för en regering att tillträda. Det är fortsatt oklart huruvida Löfven kan få stöd för sin budget.

– Men jag ser inte att jag hade kunnat agera på något annat sätt. Det verkar finnas en tolerans för Stefan Löfven som statsminister. Statsministeromröstningen och budgetomröstningen sker vid olika tidpunkter – och det har sina skäl, säger talmannen och fortsätter:

– Jag hade hellre sett att regeringen som tillträder har stöd för sin budget.

Centerpartiet meddelade på måndagen att partiet är redo att släppa fram Löfven om regeringen tillmötesgår partiet på tre punkter: att genomföra las-uppgörelsen, stärka äganderätten för skogen och reformera strandskyddet. Lööf menade också att det finns en överenskommelse med regeringen. Samtidigt hävdade dock Miljöpartiet att det inte gått med på någon överenskommelse, men Stefan Löfven menar att en sådan överenskommelse finns.

Centerns partiledare Annie Lööf talar inför omröstning om Stefan Löfven (S) som statsminister i riksdagen. Bild: Christine Olsson/TT
Centerns partiledare Annie Lööf talar inför omröstning om Stefan Löfven (S) som statsminister i riksdagen. Bild: Christine Olsson/TT

Även om Centerpartiet är redo att släppa fram Löfven som statsminister kommer partiet att lägga en egen budget i höst. Om partiet senare ska rösta för regeringens budget får den inte vara förhandlad med Vänsterpartiet.

– Vad som händer i en slutomröstning får vi se. Det som avgör är det politiska innehållet i en budet och att den inte är förhandlad med Vänsterpartiet.

Löfven avgår om budgeten inte går igenom

Regeringen kommer att lägga fram en egen budget, som enligt Löfven inte kommer vara förhandlad med något parti utanför regeringen. Skulle budgeten falla finns dock en risk för att Sverige kastas ut i en ny regeringskris i december.

– Om inte budgeten accepteras av riksdagen, då går jag. Det är därför alla inklusive vi börjar fundera på hur vi gör så att den inte faller. Vi måste alla bidra i ett läge där vi har ett år till nästa val. Hur ska vi då agera för att tolereras av en majoritet, säger Stefan Löfven och lägger till att regeringen inte kommer att förhandla med Vänsterpartiet:

– Centerpartiet vill inte att vi förhandlar med Vänsterpartiet. Då måste vi vara lyhörda.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) intervjuas av journalister i riksdagen efter statsministeromröstning. Riksdagen har återigen valt Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven till statsminister. Bild: Ali Lorestani / TT
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) intervjuas av journalister i riksdagen efter statsministeromröstning. Riksdagen har återigen valt Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven till statsminister. Bild: Ali Lorestani / TT

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar är mycket kritisk mot Centerpartiets inställning till budgeten – och att Stefan Löfven har accepterat den.

– Centerpartiet har belagt regeringen med talförbud till sitt eget regeringsunderlag. Regeringen måste gissa sig till vad regeringsförslaget vill ha. Det svenska folket måste tycka att det är en märklig ordning, säger hon.

Löfven håller inte med om beskrivningen att han skulle vara belagd med talförbud.

– Det finns inget sådant. Vi får se till att lägga en budget som passerar riksdagen.