Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Runt 200 000 röster återstår att räkna – röster som kan avgöra valet.

Sent räknade röster kan avgöra valet

Hittills skiljer det bara 28 000 röster mellan de traditionella blocken – samtidigt som det återstår cirka 200 000 röster att räkna. Tidigast på fredag finns ett slutgiltigt valresultat. År 1979 blev sådana röster avgörande för valutgången.

Valet är över, men rösträkningen pågår fortfarande. I nuläget skiljer det bara 28 000 röster mellan blocken, varför de cirka 200 000 röster som återstår att räkna kan förändra valresultatet.

Bland de röster som ännu inte räknats finns dels utlandsröster, som förra valet var cirka 70 000, dels förtidsröster. Tillsammans blir det cirka 200 000 röster. Först tidigast på fredag finns ett slutgiltigt valresultat för val till riksdagen, enligt Valmyndigheten.

Tiondels procentenheter

I förra valet var de tillkommande så kallade onsdagsrösterna 192 047 stycken till antalet. Då innebar dessa röster att Moderaterna och Miljöpartiet ökade med en tiondels procentenhet vardera, medan Socialdemokraterna tappade två tiondels procentenheter. För övriga partier blev det ingen skillnad alls.

I årets val, däremot, kan dessa röster avgöra valet. Framför allt för att erfarenheten säger att de borgerliga partierna dominerar bland utlandsrösterna. Någon liknande tendens finns dock inte bland förtidsrösterna, som alltså utgör en majoritet av de tillkommande onsdagsrösterna.

Mandat kan byta ägare

Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror dock inte att dessa röster kommer att förändra resultatet.

- Det ska mycket till, men osvuret är bäst. Det senaste jag såg så skiljer det två mandat mellan blocken. I de senaste två valen har det varit ett mandat som bytt ägare, även om det var hela fyra mandat år 1991. Detta bygger ju också på att dessa mandat vandrar från de rödgröna till Alliansen och det finns ingen jättestor systematik i hur det går.

- Bland utlandsröster dominerar Moderaterna, men förtidsrösterna utgör det stora flertalet av dessa röster och i år är de extra många. Bland de röster som återstår att räkna är det stora flertalet sent inkomna förtidsröster, från dem som röstade i lördags eller söndags, för det går att förtidsrösta även på valdagen.

Nu på onsdag presenteras ett uppdaterat preliminärt valresultat, medan det slutgiltiga väntas bli klart på fredag.

"Skatteschweizare"

Om de tillkommande rösterna avgör majoriteten är det i så fall inte första gången. Under valkvällen 1979 visade siffrorna på en knapp seger för det socialistiska blocket i Riksdagen. Socialdemokraternas ledare Olof Palme visste dock att det fanns fler röster kvar att räkna, varpå han utbrast:

"Skatteschweizarna avgör valet!"

Så blev också fallet. När onsdagsrösterna hade räknats skiftade riksdagsmajoriteten över i en borgerlig övervikt. Endast 8 404 röster skilde de politiska blocken åt.