Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I Danmark krävs sedan en tid tillbaka covidbevis för att kunna gå på restaurang. Arkivbild. Bild: Olof ohlsson
I Danmark krävs sedan en tid tillbaka covidbevis för att kunna gå på restaurang. Arkivbild. Bild: Olof ohlsson

Sex av tio vill använda covidbevis i Sverige

Flera länder kräver covidbevis för att invånarna ska få tillgång till olika delar av samhället.
I Sverige vill sex av tio att restauranger och museer börjar kräva bevisen, enligt en Sifoundersökning beställd av TV4-nyheterna.

Kravet på vaccinpass, de så kallade covidbevisen, har väckt känslor i flera länder i Europa. Människor har protesterat då de ansett att det är diskriminerande mot ovaccinerade att inte få gå på kaféer och restauranger. Det har också funnits ett stöd för åtgärden, med argumentet att den behövs för att hålla samhället öppet.

Nu vill sex av tio svenskar att ett liknande krav införs här, enligt TV4-nyheterna. 1035 personer har svarat på undersökningen, som genomförts av Sifo. Av dem säger sig 23 procent vara negativa till att covidbeviset blir till ett krav på restauranger och museer.

Folkhälsomyndigheten tror på frivillighet

Hittills har dock varken den svenska regeringen eller Folkhälsomyndigheten uttryckt någon vilja att införa covidbevis i samhället i närtid.

– Jag tror att vi har en god ordning i Sverige, där folk verkligen fås att förstå att det här är viktigt – både för oss alla men också för en själv, sade Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, på en presskonferens förra veckan och fortsatte:

– Länder som har en låg vaccinationstäckning traditionellt sett har naturligtvis mycket större bekymmer. Då försöker man lösa det på alla möjliga andra sätt.