Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Göta hovrätt friar en körskollärare i Västergötland som åtalats för bland annat sexuellt ofredande mot nio elever på trafikskolan. Arkivbild.

Sexanklagad trafiklärare frias helt

En körskollärare i Västergötland som varit åtalad för sexuellt ofredande mot nio elever frias helt i en dom från Göta hovrätt. Mannen frias även på en åtalspunkt om sexuellt utnyttjande av en kvinnlig elev.

Enligt åtalet har mannen berört kvinnorna på olika delar av kroppen och gjort uttalanden av sexuell karaktär, allt i samband med körlektioner eller på trafikskolan.

Göta hovrätt anser dock att vissa av de påstådda händelserna inte kan bevisas. I några fall står ord mot ord.

Inte "kvalificerat"

Andra händelser har inte haft "ett så kvalificerat sexuellt inslag" att de kan bestraffas som sexuellt ofredande, enligt ett pressmeddelande från hovrätten.

I den senare kategorin finns en lugnande smekning på kinden och berömmande på klapp på axeln, men även att körskolläraren smekt en kvinnlig elevs ben utanpå kläderna.

Vid andra tillfällen har mannen ställt sig strax bakom någon av kvinnorna, och med ett grepp om höfterna flyttat henne i sidled till rätt position för yttre kontroll av körskolebilen.

Att kvinnorna har upplevt dessa händelser som obehagliga närmanden räcker inte för att de juridiskt ska klassas som sexuella ofredanden, enligt hovrätten.

Sex i bostad

Körskolläraren frias också på en åtalspunkt om sexuellt utnyttjande av en person i beroendeställning, med sexuellt tvång som alternativ brottsrubrik.

En kvinna utförde oralsex på körskolläraren i sin bostad och uppger att hon kände sig tvingad till detta. Men hovrätten anser inte att något tvång kunnat bevisas och bedömer inte att kvinnan har varit i beroendeställning till mannen. Det fanns andra trafikskolor och andra körskollärare, resonerar Göta hovrätt.

I Skaraborgs tingsrätt fick mannen villkorlig dom och 100 dagsböter för sammanlagt sex åtalspunkter som rörde misstänkta brott mot fyra olika kvinnor, men friades från övriga anklagelser.