Sis-hemmet Ljungbacken har varit i stabsläge sedan den 17 juni – och kommer vara så åtminstone fram till den 18 augusti, uppger Sofia Boman, chef på Ljungbacken.
Sis-hemmet Ljungbacken har varit i stabsläge sedan den 17 juni – och kommer vara så åtminstone fram till den 18 augusti, uppger Sofia Boman, chef på Ljungbacken. Bild: Julia Forsberg

Sis-hemmet Ljungbacken i stabsläge under sommaren

Regeringen har kallat till krismöte om den akuta platsbristen på Sis. Risken är stor att flera av de 58 personer som står i kö just nu begår allvarliga våldsbrott, enligt SKR: "Under tiden begås mord, av barn." Sis-hemmet Ljungbacken i Uddevalla har varit i stabsläge sedan den 17 juni.

ANNONS
|

Branschorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) slår larm i en hemställan till regeringen. Bristen på slutna vårdplatser är akut och oacceptabel.

Unga som kan vara involverade i kriminalitet står på kö för en plats och polisen bedömer att flera av dem har en mycket hög risk att genomföra skjutningar eller att själv bli skjutna.

Enligt den senaste statistiken från Statens institutionsstyrelse (Sis) står 58 barn och unga i kö som är i akut behov av slutenvård (LVU).

Sis Ljungbacken i stabsläge

På Sis-hemmet Ljungbacken i Uddevalla märker man av det pressade läget i myndigheten. Sedan den 17 juni har man varit i stabsläge.

”Platssituationen gör att även Ljungbacken får ta emot ungdomar som är misstänkta för grova brott. Precis som på många andra institutioner är det en ansträngd situation när det gäller bemanning, även på Ljungbacken”, skriver Sofia Boman, chef på Ljungbacken, i ett mejl till Bohusläningen.

ANNONS

Ljungbacken kommer att vara i stabsläge åtminstone fram till 18 augusti, då semesterperioderna är över, uppger Boman.

Senast i maj skrev Bohusläningen om hur två unga män rymde från Ljungbacken. Enligt källor till tidningen ska en av rymlingarna ha tagit ett mordkontrakt. För närvarande pågår förundersökningen, som leds av statsåklagare Gisela Sjövall.

– Min uppfattning är att det råder rätt stark förundersökningssekretess för att man inte vill att det ska komma ut uppgifter från utredningen, sade Gisela Sjövall i slutet av maj.

"Mycket hög risk"

"Situationen har allvarlig påverkan på socialtjänstens och polisens förmåga att utföra sina uppdrag, att skydda barn och unga och att skydda allmänheten", skriver SKR i hemställan från den 24 juni och riktar sig till socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

"Regeringen måste beakta den realitet där barn begår och drabbas av fruktansvärda brott i form av skjutningar och sprängningar."

Dessa personer behöver plockas bort från gatan, fortsätter SKR.

"Under tiden begås mord, av barn."

Arkivbild. Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall under ett besök på Sis ungdomshem Fagared. Regeringen har under torsdagen kallat till krismöte om den akuta platsbristen på Sis.
Arkivbild. Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall under ett besök på Sis ungdomshem Fagared. Regeringen har under torsdagen kallat till krismöte om den akuta platsbristen på Sis. Bild: Mia Höglund

Platsbristen finns över hela landet men är som mest akut i storstäderna. Väntetiderna bedöms till fem eller sex veckor. I Järva i Stockholm, med flera särskilt utsatta områden, är läget så allvarligt att stadsdels­förvaltningen planerar att lex Sarah-anmäla sig själv för att få hjälp med situationen.

ANNONS

Polisen har samtidigt varnat föräldrar och allmänhet för att rekryteringen av barn och unga till kriminella gäng riskerar att öka under sommaren. Bristen på Sis-platser och ungdomar som avviker från andra placeringar beskrivs som en stor utmaning.

Krismöte med ministern

I dag hålls därför ett digitalt krismöte på socialdepartementet med socialtjänstministern, SKR:s storstadsnätverk och Sis myndighetsledning.

Enligt SKR behöver regeringen och Sis agera omedelbart för att underlätta situationen. I dagsläget bör behovet av antalet platser på låsta avdelningar gå före vårdbehovet, det är alltså viktigare att barn får en Sis-plats än att vårdkvaliteten blir den optimala, enligt organisationen.

Nybyggnation av lokaler krävs, däribland modulhus och andra byggnader, och utskrivningen av unga behöver bli mer flexibel, fortsätter man.

SKR tycker inte heller att LVU-platser (lagen om vård av unga, som de flesta placeras efter) ska omvandlas till LSU-platser (lagen om sluten ungdomsvård), som tilldöms ungdomar för bland annat mord, dråp, misshandel, sexualbrott, rån och narkotikabrott.

LÄS MER:Trots flest rymningar i landet – här placeras grovt kriminella i Uddevalla

LÄS MER:Våld, misshandel och droger – anställdas larm inifrån Ljungbacken

LÄS MER:Annas son rymde – vill absolut inte tillbaka till Ljungbacken

ANNONS