Skogsavfall och sjöpungar ska bli kostfibrer, hoppas forskare i Luleå. Arkivbild.
Skogsavfall och sjöpungar ska bli kostfibrer, hoppas forskare i Luleå. Arkivbild.

Sjöpungar och sågspån kan stärka tarmen

Skogsavfall och sjöpungsrester hör inte till vanligheterna på menyn. Men nu hoppas svenska forskare kunna omvandla spillprodukterna till nyttiga kostfibrer som ska få fart på tarmen.

ANNONS
|

Det är forskare vid Luleå tekniska universitet som ska undersöka om det går att göra livsmedelsprodukter av två annars icke ätbara ting.

Dels avfall från skogsavverkning, som grenar, toppar och sågspån. Dels ytterhöljet från det vattenlevande manteldjuret sjöpungen, som odlas för framställning av biogas.

LÄS MER: Sjöpungar kan ge nya jobb

Det som lockar i skogsavfallet och sjöpungarna är cellulosan, som går att omvandla till prebiotika, kostfibrer som får tarmbakterier att förökas.

- Vi vill att de här hälsofrämjande bakterierna ska frodas på prebiotikan, säger Ulrika Rova, professor i kemiteknik och den som leder projektet.

- Båda de här råvarorna är ju egentligen rester från industrin som inte används fullt ut. Ytterhöljet från sjöpungar är rikt på cellulosa som är väldigt ren. Cellulosan från skogsråvaran är mer besvärlig att få ren, men den finns det mycket av, säger Ulrika Rova.

ANNONS

Målet är att få fram en produkt som går att använda i exempelvis piller, filmjölk eller hälsoshots. Men forskarna ska också undersöka om prebiotikan fungerar att använda som fiskmat för att minska antibiotikaanvändningen i fiskodlingar.

TT

ANNONS