Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt under en pressträff i riksdagen.

Sjöstedt om misstroendehotet: Kan tala med M

Vänsterpartiet säger sig hålla ett hot om misstroendevotum över regeringen – men har inte självt tillräckligt med röster för att få igenom det. V-ledaren Jonas Sjöstedt kommer inte att vända sig till SD i ett sådant fall – men öppnar för M.

V skulle behöva stöd från ytterligare sju riksdagsledamöter för att få igenom ett misstroendevotum. Och de rösterna kommer man inte att söka hos Sverigedemokraterna, säger Jonas Sjöstedt i Ekots lördagsintervju.

- Nej, det planerar jag inte att göra, men såväl Ulf Kristersson som Ebba Busch Thor fick den här frågan omedelbart. Viktigt och intressant: De säger då att ja, får vi ett tillfälle att fälla regeringen även om det är på marknadshyror eller försämrad arbetsrätt. . . då gör vi det, säger Sjöstedt.

"En sak litar jag på"

Vänsterpartiets villkor för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister var att hans regering inte lägger fram förslag om fri hyressättning i nybyggda lägenheter och ändringar i lagen om anställningsskydd, som den är överens med Centerpartiet och Liberalerna om att göra.

Om V, teoretiskt, skulle fälla regeringen med M-hjälp så är Ulf Kristersson (M) sannolikt näste statsministerkandidat på tur. Sjöstedt får frågan om han litar på att C och L inte ger stöd till Kristersson i ett sådant läge.

- En sak litar jag helt på och det är att Socialdemokraterna vill regera. Och de kommer aldrig att lägga förslag som gör att de inte kan regera, svarar V-ledaren.

Diskuterar med facken

Jonas Sjöstedt säger att Vänsterpartiet har hållit möten med fackföreningar den senaste veckan för att skapa en motvikt mot den S-ledda regeringens politik.

- Det är klart att vi har många tankar om hur vi ska förhindra att Sverige blir så ojämlikt, och det går alltifrån att vi den här veckan intensivt har talat med fackföreningar och hyresgäströrelsen och smidit planer ihop om hur vi ska göra, till att vi kommer att använda alla de verktyg vi har i riksdagen när man faktiskt är vågmästare som vi är, säger han.