Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonas Sjöstedt (V) på valturné bjuder väljare på kaffe i Majorna under sitt besök i Göteborg på lördagen.

Sjöstedt: Viktigt att V ökar mest

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt valspurtar och känner medvind. Han hoppas att V blir det parti som ökar mest i valet.

- Det skulle vara bra för stämningen i landet, säger Sjöstedt till en anhängare vid ett besök i stadsdelen Majorna i Göteborg.

Det är närmast hemmaplan för Sjöstedt. I Majorna har V ett starkt stöd och här bor också hans bror.

Under sitt besök på lördagens gatufestival får Sjöstedt ägna mest tid åt att ställa upp på selfies. Men några supporters passar också på att ställa frågor, bland annat om hur det ska gå i valet.

Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet ser av opinionsmätningarna att döma ut att bli vinnare.

Sjöstedt tycker det är viktigt vilket parti som går fram mest jämfört med 2014, även om SD ser ut att bli betydligt större.

Känner vänstervind

- Det såg ut som om högern och rasismen skulle bli valets vinnare, men det ser nu ut att bli Vänsterpartiet, säger partiledaren i ett tal på Götaplatsen i centrala Göteborg.

.V fick i förra valet 5,7 procent och ligger nu på 9–10 procent i många mätningar. Sjöstedt beskriver valet som ett vägval.

- Om V går fram mer, så kommer reaktionen för jämlikhet mot rasism att vara starkare, säger V-ledaren till TT.

- Jag tror att många känner att det här valet handlar om vilket land vi ska vara.

I Göteborgsförorten Bergsjön får Sjöstedt frågan från en väljare om han kan bilda regering med Socialdemokraterna..

- S vill hellre gå höger ut, men om vi blir stora och starka kan de inte göra det, svarar Sjöstedt.

Toppost i Göteborg?

Han har stora förhoppningar på att V för första gången ska kunna få posten som kommunstyrelsens ordförande i Göteborg och bli större än S i rikets andra stad.

Invandrartäta Bergsjön är ett av Sveriges utsatta områden. Där står Sjöstedt på ett torg och svarar på frågor som lämnats in till V:s lokalförening.

Han förklarar att det behövs fler poliser och kanske även hårdare straff, men att det inte räcker för att bekämpa brottsligheten. Sjöstedt betonar dock att jämlikhet är viktigast för att bekämpa brottsligheten. Och att skolorna måste vara lika bra i alla stadsdelar. V vill avskaffa skolvalet.

Mer jämlikhet är Sjöstedts huvudbudskap i Göteborg och i hela valrörelsen.

- Vi vill höja skatten för miljardärer, säger Sjöstedt till åhörarna i Bergsjön.

Nobbar flyget

Bland annat vill V höja inkomstskatten för inkomster över 40 000 kronor, trappa ned ränteavdraget, och införa en ny fastighetsskatt.

Pengarna vill Sjöstedt till exempel lägga på högre löner på typiska kvinnoyrken i vård och omsorg, han villa ha gratis kollektivtrafik för unga och billigare tandvård för alla.

Hittills har Sjöstedt besökt omkring 25 platser i valrörelsen. Flyg är uteslutet av klimatskäl. Det är främst tåg som gäller.

- Det har gått bra i nio fall av tio, säger Sjöstedt.

V har i dag inget förslag om höjd flygskatt, men tittar på om skatten kan "vässas" och kopplas till lägre priser på tåget.

På tåget mellan Stockholm och Göteborg passar Sjöstedt på att ragga väljare på twitter.

- Det som skiljer den här valrörelsen från andra är att man kan nå människor direkt på ett helt annat sätt, säger han.