Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett vitesbelopp på så mycket som fem miljoner kronor motiverar Arbetsmiljöverket med att regionen tidigare brutit mot verkets beslut från 2018. Arkivbild.

Sjuka av luftföroreningar – hotas med vite

Både personal och besökare får i sig kemiska luftföroreningar när de vistas i Skellefteå lasaretts hörcentrals lokaler, konstaterar Arbetsmiljöverket. Myndigheten hotar nu med vite på fem miljoner kronor om Region Västerbotten fortsätter att använda lokalerna, rapporterar tidningen Arbetarskydd.

Det ska ha varit känt i flera år att lokalerna har problem med luftföroreningar som orsakar besvär i luftvägarna, eksem och ögonbesvär. Vissa patienter har inte kunnat fullfölja sina besök på hörcentralen och personalen har utretts av företagshälsovården som konstaterat byggnadsrelaterad ohälsa.

Region Västerbotten planerar att flytta verksamheten tidigast i december, men detta räcker inte menar Arbetsmiljöverket. Lasarettet har till slutet av augusti på sig att få bort luftföroreningarna från lokalerna. Redan förra året ställde Arbetsmiljöverket krav på bättring, skriver Arbetarskydd.