Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Coloradoskalbaggen är en skadeinsekt som är förhållandevis lätt att upptäcka, eftersom den är så aggressiv.
Coloradoskalbaggen är en skadeinsekt som är förhållandevis lätt att upptäcka, eftersom den är så aggressiv. Bild: Tatiana Makeyeva/TT

Skadlig skalbagge tillbaka efter 40 år

För första gången på nästan 40 år har Coloradoskalbaggen upptäckts i ett potatisfält i södra Sverige. Jordbruksverket gör nu allt för att stoppa den mycket aggressiva skadeinsekten.

Det var i förra veckan som coloradoskalbaggen upptäcktes i en potatisodling utanför Kristianstad i Skåne. En del av fältet har nu bränts, medan resten hålls under uppsikt av Jordbruksverket, rapporterar P4 Kristianstad.

– Förhoppningsvis tar det slut här. Det hoppas jag, samtidigt som jag blir orolig, eftersom det här är första gången på nästan 40 år som vi har hittat coloradoskalbaggen, som är en mycket aggressiv skadegörare på potatis, säger Thorsten Pedersen, enhetschef på jordbruksverket, till radion.

Område brändes

De senaste angreppen av coloradoskalbaggen, som ursprungligen kommer från Nordamerika, inträffade 1972 och 1983. Sedan dess har den inte synts till – förrän nu. Eftersom skalbaggen är en så pass aggressiv skadeinsekt, finns en oro att den ska etablera sig på nytt.

Ett cirka 25 kvadratmeter stort område där insekten upptäcktes har nu bränts, i hopp om att bli kvitt den objudna gästen.

– Bekämpningen lyckades. Vi hade en kontrollant här förra veckan och nu är vi tillbaka, men vi ser ingenting, säger Zorica Söderberg, handläggare på Jordbruksverket, till P4.

Stora fläckar

Trots det kommer det angripna fältet att kontrolleras varje vecka den kommande tiden, samtidigt som inventeringar i närheten av det angripna fältet kommer att genomföras, berättar Thorsten Pedersen, som nu vädjar till både hobbyodlare och professionella att hålla uppsikt.

– Den är ganska enkel att se och sedan är den så aggressiv att om du har ett angrepp av coloradoskalbaggar, så syns det ofta väldigt tydligt. De äter växterna helt kala och det blir stora fläckar i fälten.