#metoo-maniefastation mot sexuella övergrepp och trakasserier hölls på bland annat Sergels torg i Stockholm. Foto: Claudio Bresciani/TT
#metoo-maniefastation mot sexuella övergrepp och trakasserier hölls på bland annat Sergels torg i Stockholm. Foto: Claudio Bresciani/TT

"Skammen att begå övergrepp blir större nu"

#Metoo-kampanjen lämnade i dag nätet och tog sig ut på gatorna runt om i världen. I Sverige höjdes röster i ett tiotal städer.

ANNONS
|

Tusentals personer världen över diskuterar fortfarande #metoo på sociala medier. Flödena pulserar av personliga historier som kommer fram i ljuset, historier som tillsammans tecknar en bild av ett utbrett samhällsproblem med sexuella trakasserier och övergrepp.

Och engagemanget sträcker sig utanför sociala medier. På flera platser i Sverige samlades människor i dag för att manifestera mot sexuella trakasserier och övergrepp.

Maskulint självansvar

Det är bra att frågan om övergrepp har fått stort genomslag på så kort tid tack vare sociala medier, tycker Carina Berntsson från Västerås som besökte evenemanget i Stockholm. Men att sedan samlas på manifestationer är också bra.

- Det blir ett annat tryck här, säger hon.

ANNONS

Tryck i form av applåder och jubel blev det till flera av talen och sång- och dansframträdandena. Bland annat när Ida Östensson från rörelsen Fatta stod på scen.

- Jag är trött på feministiskt självförsvar, det är dags för maskulint självansvar, säger hon till publiken.

Alla åldrar

I Göteborg på Götaplatsen manifesterade några hundra personer, likaså på Sergels torg i Stockholm.

Det var män och kvinnor i alla åldrar och en hel del barnfamiljer som samlas. I publiken i Stockholm stod Frida Åberg.

- Skammen att begå övergrepp blir större nu, säger hon om #metoo-kampanjen.

I Göteborg hoppades Carin Boné, som stod i publiken, att manifestationen ska leda till att män förstår vad som är rätt och fel.

- Det här kanske leder till det. Vi ökar diskussionen om vad det här beteendet egentligen är. Nu sprider sig kampanjen som en löpeld och vi hoppas på en förändring, säger hon till Göteborgs-Posten.

ANNONS

I Stockholm deltog bland andra jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).

- Jag är glad över att det här är en djup samhällsdebatt nu, säger hon.

"Inte vad jag ville"

Hon berättade också om en egen erfarenhet av sexuella trakasserier från sin tid inom politiken. Som "ung och entusiastisk" politiker, på väg till ett EU-möte tillsammans med en högt uppsatt politiker, visade det sig att de var ute i väldigt god tid. Politikern föreslog att de skulle stanna till på en restaurang. Det var mörkt där inne och plötsligt känner Åsa Regnér hans händer över sin kropp.

- Det var inte vad jag ville. Jag ville prata om politik, säger Regnér till publiken vid manifestationen.

Som avslut på Regnérs framträdande frågade konferencier Frida Boisen, digital chef på Bonnier Magazines, vad jämställdhetsministern vill säga till alla män som begår övergrepp.

- Sluta med det! löd Regnérs svar.

ANNONS
TT
Fakta: #metoo – detta har hänt

Den 5 oktober rapporterar New York Times att en mängd kvinnor anklagar Hollywood-producenten Harvey Weinstein för sexuella trakasserier som pågått i decennier. Hittills har ett 40-tal kvinnor trätt fram och anklagat Weinstein för övergrepp, däribland flera fall av våldtäkt.

"Om alla kvinnor som har blivit sexuellt trakasserade skriver 'jag också' som status, kanske människor kan förstå omfattningen av problemet", skriver skådespelaren Alyssa Milano på Twitter den 15 oktober.

Ett drygt dygn senare exploderar #metoo även i svenska sociala medier. Kända och okända kvinnor vittnar om sexuella trakasserier och övergrepp. Bland dem finns konstnären Stina Wollter, komikern Karin Adelsköld, programledaren Jessica Almenäs och artisten Sarah Dawn Finer.

Tre manliga medarbetare på Aftonbladet, TV4 respektive SVT anklagas för övergrepp och bolagen startar interna utredningar.

Fakta: Söndagens manifestationer i Sverige

Stockholm: Sergels torg

Malmö: Möllevångstorget

Uppsala: Stora torget

Kalmar: Larmtorget

Örebro: Våghustorget

Umeå: Döbelnspark

Hudiksvall: Hudiksvall centrum

Göteborg: Götaplatsen

Linköping: Stora torget

Västerås: Sigmatorget

Visby: Östercentrum

Lund: Stortorget

Borås: Stora torget

ANNONS