De sexuella trakasserierna utspelade sig både i klassrummet och skolkorridoren, vittnar de drabbade tjejerna, enligt Västerbottens-Kuriren. Bilden är från en annan skola. Arkivbild.
De sexuella trakasserierna utspelade sig både i klassrummet och skolkorridoren, vittnar de drabbade tjejerna, enligt Västerbottens-Kuriren. Bilden är från en annan skola. Arkivbild.

Skolor som struntar i sextrakasserier går fria

Vittnesmål om kränkande kommentarer och tafsande. Kampanjen #metoo sprider sig till skolvärlden. Men myndigheterna kan inte straffa skolor som inte tar tag i sexuella trakasserier.

ANNONS
|

- Det är klart att det är problematiskt att det ser olika ut när det gäller kränkningar av sexuell natur, och andra typer av kränkningar som hamnar under Skolinspektionens tillsyn, säger utredaren Carl Lind vid diskrimineringsombudsmannen (DO).

Har sexuella trakasserier förekommit har skolan en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra att det upprepas. Men för den skola som inte bryr sig om detta väntar inga sanktioner. Skolinspektionen kan kräva åtgärder, förelägga vite eller i extremfallen stänga en skola – men några sådana möjligheter har inte DO, som sköter tillsynen av sexuella trakasserier inom skolvärlden.

ANNONS

"Något naturligt"

På gymnasieskolan Sankt Petri i Malmö har biblioteket tryckt upp bokmärken med kampanjen #metoo och lyft fram böcker med teman som berör sexuella trakasserier. Förstaårseleverna Felicia Kennbäck och Millie Johansson tycker det är bra att problemen har aktualiserats, men samtidigt önskar de att skolan skulle ha uppmärksammat frågan tidigare.

- När man var liten och en kille var elak så sa lärarna att det var för att killen tyckte om en. Sexuella trakasserier är något som varit naturligt och man har fått lära sig att man alltid ska akta sig. Så borde det inte vara, säger Felicia Kennbäck.

När Millie Johansson frågade klasskompisar om de upplevt sexuella trakasserier svarade nästan alla tjejer ja.

- Då tänker jag att man måste prata med barn och unga om sådana frågor tidigt, säger hon.

Sevil Miri läser andra året på språkintroduktionsprogrammet på Sankt Petri.

ANNONS

- Jag tror #metoo har gett styrka till tjejer i hela världen. När vi diskuterar detta så kommer de som har betett sig dåligt att tänka efter, säger hon.

Inga sanktioner

På Dragonskolans teknikprogram i Umeå har flera tjejer vittnat om att de utsatts för systematiska trakasserier utan att skolan agerat. Bland annat har en grupp killar tafsat, skämtat om våldtäkt och varit hotfulla.

Händelsen uppmärksammades efter att en av flickornas mamma gick ut med ett Facebook-inlägg som fått stor spridning.

- Jag känner mig så sviken av mina vuxna förebilder, lärare och rektorer som huggit tillbaka och försökt släta över, säger den tidigare eleven Tina Björk till Västerbottens-Kuriren , som var först med att rapportera om situationen.

ANNONS

Men får en skola kännedom om att elever utsätts för sexuella trakasserier har den en skyldighet att utreda, enligt DO.

- Man måste utreda och se om det har varit fråga om sexuella trakasserier. Det gäller oavsett hur man får reda på det, säger utredaren Carl Lind.

Skolan medger att hanteringen av trakasserierna varit dålig.

"Vi har nolltolerans mot trakasserier, diskriminering och kränkningar och ser detta som ett stort misslyckande. Nu måste vi jobba ännu hårdare tillsammans med elever och personal", skriver skolan i en kommentar till inlägget.

TT
Fakta: Måste utreda

Om en utbildningsanordnare får kännedom om att trakasserier eller sexuella trakasserier kan ha ägt rum i samband med verksamheten ska anordnaren först utreda vad som har hänt.

Om det visar sig att någon har blivit trakasserad måste skolan också genomföra åtgärder som syftar till att trakasserierna ska upphöra.

Tänkbara åtgärder är att:

Ha återkommande samtal med barn, elever eller studerande och eventuella vårdnadshavare.

Ha ökad uppsikt, särskilt på platser och vid tidpunkter som har visat sig vara riskfyllda.

Tilldela en assistent eller en resursperson för den eller de som kränker.

Göra insatser med hjälp av kurator eller psykolog.

Genomföra disciplinära åtgärder, till exempel avstängning, inom ramen för exempelvis skollagen och högskoleförordningen respektive de arbetsrättsliga reglerna.

DO har inga sanktionsmöjligheter mot skolor som missköter detta.

DO driver inte heller ärenden i domstol när det gäller trakasserier mellan barn (däremot när det gäller situationer då barn kränks av vuxna).

Källa: DO

ANNONS