Det viktigaste säkerhetsrådet är att inte vara ensam på isen. Arkivbild.
Det viktigaste säkerhetsrådet är att inte vara ensam på isen. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Skräckvecka på isen – flera dödsolyckor

En rad olyckor med dödlig utgång har under veckan inträffat på de svenska isarna. Nu varnar Issäkerhetsrådet för den förrädiska vårisen.

ANNONS

Veckan började med att en kvinna i 85-årsåldern omkom sedan hon med spark gått genom isen utanför Skellefteå. Två män, i 50- respektive 70-årsåldern, dog efter en isolycka i tisdags kväll norr om Ludvika. På torsdagen gick ytterligare två äldre män genom isen med fyrhjuling utanför Ovanåker. Och norr om Strömsund omkom på fredagskvällen en man i 40-årsåldern efter att ha gått genom isen med skoter, rapporterar SVT Jämtland.

Ännu ett dödsfall noterades nu i helgen. På lördagen avled en man i 75-årsåldern efter en isolycka som inträffade utanför Falun i onsdags, uppger P4 Dalarna.

Varnar för vårisen

Dödsolyckorna får Issäkerhetsrådet att uppmana människor att vara särskilt försiktiga på vårisen.

ANNONS

– Det är så fint så här års. Tänk en morgon med klar luft, sol och blank is. Det är svårt att hålla sig på land, säger Jan Insulander, projektledare för Issäkerhetsrådet.

Varje år dör runt tio personer i svenska isolyckor och våren är en farlig tid på fruset vatten.

– På vintern reflekteras värmen bort eftersom solen inte står så högt, men nu står solen högt och det betyder att strålningen går djupt ner i isen.

"Gentlemän i riskzonen"

Vårisen kan vara lite grönaktig, är mjuk och brister lätt. Säkrast är isen tidiga morgnar och kalla nätter, men det är fortfarande viktigt att ta med både ispiken och kompisen, säger Insulander.

– Sverige är avlångt och i mellersta Sverige ska man nu vara väldigt försiktig med att ge sig ut på isen, om man inte är superexpert och har ett gäng kompisar med sig, säger han.

Det är lätt hänt att överskatta sin expertis.

– Äldre gentlemän ligger i riskzonen eftersom de tycker att de vet precis hur man gör. Det är en grupp som är svår att nå med information, säger Jan Insulander.

Erik Nilsson/TT

Issäkerhetsrådet arbetar med information till allmänheten om hur man ska tänka kring säkerhet på isen.

Verksamheten finansieras av Svenskt Friluftsliv, som består av flera friluftsorganisationer.

Källa: issäkerhet.se

Antal omkomna i isolyckor i Sverige.

2019: 11

2018: 15

2017: 11

2016: 20

2015: 4

2014: 16

2013: 8

2012: 10

2011: 4

2010: 3

* I genomsnitt 10 omkomna om året under perioden.

Källa: Livräddningssällskapet

ANNONS