Europaparlamentarikern Sara Skyttedal. Arkivbild
Europaparlamentarikern Sara Skyttedal. Arkivbild Bild: Pontus Lundahl/TT

Skyttedal petas av KD: "Bara att respektera"

Sara Skyttedal kommer inte att vara Kristdemokraternas kandidat i Europaparlamentsvalet nästa år.
– Jag hade såklart önskat att det hade sett ut på ett annat sätt, men det är bara att respektera det beslut som nomineringskommittén har fattat, säger hon till TT.

ANNONS
|

Sara Skyttedal meddelade själv att KD:s nomineringskommitté beslutat att inte placera henne som toppnamn i sitt förslag till nästa mandatperiod, efter att en rådgivande medlemsomröstning som genomfördes i våras visat att tillräckligt förtroende saknats.

37-åringen från Tyresö beskriver beskedet som "tråkigt".

– Det är bara att konstatera och respektera att förtroendet uppenbart inte finns tillräckligt brett i partiet, säger hon.

Hade velat fortsätta

Skyttedal, som har suttit i EU-parlamentet sedan 2019, hade velat fortsätta.

– Det är ju nio månader kvar av den här mandatperioden, så fram till sista dagen kommer jag göra vad jag kan för att förvalta det förtroende jag fick i rekordvalet 2019.

ANNONS

I fjol skrev hon en debattartikel i Dagens Nyheter där hon kritiserade den svenska narkotikalagstiftningen och argumenterade för avkriminalisering av narkotikabruk – en hållning som gick i strid med partiets linje.

Narkotikadebatt

Tidigare i år gick Skyttedal dessutom ut och berättade att hon använt cannabis under sin tid som parlamentariker. KD-ledaren Ebba Busch sade då att partiet avrått Skyttedal från att gå ut medialt om sitt narkotikabruk.

TT: Tror du att narkotikadebatten påverkat beslutet?

– Vad som ligger till grund för hur medlemmarna har röstat tror jag bara är onödigt för mig att att spekulera i, säger Skyttedal.

Hon säger att hon "står till förfogande för nya utmaningar", men att hon inte tagit något beslut om vad nästa steg blir.

– Var det landar får vi se.

Vem som blir nytt toppnamn för KD i EU-valet 2024 offentliggörs på tisdagen då partiets nomineringskommitté presenterar sitt förslag.

ANNONS