Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Det skadade fraktfartyget Makassar Highway ligger fortsatt förtöjt i Oskarshamn. Arkivbild.

Slitna oljesanerare får helgvila

Arbetet med att städa Tjusts skärgård i Småland ren från olja fortsätter, men under helgen får deltagarna i den omfattande saneringsoperationen tillfälligt pusta ut. Totalt beräknas 40 till 50 öar, kobbar och skär ha förorenats.

Ytterligare några mindre oljepåslag har hittats och omhändertagits det senaste dygnet.

- Vi ska vila lite grann under helgen och kartlägga om det kommer in mer. Sedan kommer vi att påbörja finsanering på måndag, säger Joakim Jansson, räddnings- och säkerhetschef i Västerviks kommun.

Antalet rapporter om fåglar som har fått olja på sig har stannat på under 20 i skärgården.

Fraktfartyget Makassar Highway ligger fortsatt förtöjt i Oskarshamn. Kustbevakningen och räddningstjänsten har undersökt kusten för att hitta eventuella oljeutsläpp från den riskfyllda bogseringen, som pågick från tisdag kväll till torsdag morgon.

- Vi har kollat massor med öar, men inte hittat något, säger räddningstjänstens styrkeledare Mikael Gabrielsson till TT.

Det Panamaregistrerade fartyget, som gick på grund den 23 juli, läckte uppskattningsvis 14 000 liter olja. En styrman har fått strafföreläggande för sjöfylleri och vårdslöshet i sjötrafik. En förundersökning om misstänkt miljöbrott har startats av Riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott.