Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Sedan några veckor tillbaka har provtagningsstrategin lagts om. Bild: Roger Larsson

Slumpmässigt test genomförs för coronaviruset

Folkhälsomyndigheten försöker med nya metoder för att kunna mäta samhällsspridningen av det nya coronaviruset.
Cirka 650 personer kommer att vara med i en slumpvis provtagning som nu genomförs.

De senaste veckorna har siffrorna över antalet fall av det nya coronaviruset blivit allt mer osäkra. Detta sedan provtagningsstrategin lagts om, och man nu medvetet prioriterar bort personer med lindriga symptom.

För att få en bild av spridningen har Folkhälsomyndigheten dock pratat om andra metoder, och nu genomförs en undersökning. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Tio saker du vill veta om det nya coronaviruset

Omkring 650 slumpvis utvalda personer i Stockholmsområdet kommer att kontaktas, och det kommer vara frivilligt att delta.

Tar prover själva

För den som vill få svar om den smittats eller inte av covid-19 är det dock inte bara att anmäla sig. Deltagarna rekryteras från en panel.

Undersökningen kommer att genomföras genom att deltagarna tar prov på sig själva från näsa och svalg, samt att de lämnar saliv.

Folkhälsomyndigheten kommer sedan att analysera proverna i sitt laboratorium, för att se om det nya coronaviruset förekommer.

LÄS MER: Rykte eller fakta om det nya coronaviruset

Stöd av Försvarsmakten

Analysen kommer inte att visa om personen varit smittad tidigare.

För att kunna genomföra studien har Folkhälsomyndigheten beviljats stöd från Försvarsmakten, som bland annat ska hjälpa till med transporter och logistik.

LÄS MER: Ny coronaanalys ger hopp om immunitet