Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Arkivbild.

Smällare kastades mot Åkessons bil

En banger, en kraftig smällare, kastades mot Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons bil när han besökte Mariestad på torsdagseftermiddagen.

- Smällaren kastades i samband med att han lämnade platsen. Åkesson och hans livvakter befann sig i bilen. Det är oklart om smällaren träffade bilen och om bilen tog någon skada, säger polisens vakthavande befäl Sebastian Börjesson till TT.

En anmälan om försök till misshandel och försök till våld mot tjänsteman är upprättad, eftersom även livvakter befann sig i bilen. Polisen har hållit förhör med flera vittnen på plats. Ingen hade på torsdagskvällen gripits.

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar uppgifterna i ett mejl till TT: "Varje attack mot våra folkvalda politiker är en attack på vår gemensamma demokrati. Händelsen gör mig oerhört bestört och jag vill uttrycka min empati för Jimmie Åkesson och hans familj i denna stund", skriver han.

Smällde när Åkesson stängde

Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustafsson uppger att smällen inträffade precis när Åkesson, som befann sig i Mariestad med sin stabschef Mikael Eriksson, stängt bildörren.

- Det var en stor smäll med mycket rök. Det smällde väldigt nära bilen, om inte till och med på bildörren, men jag vet inte om bilen tog skada. Säpo körde då därifrån i hög hastighet, de tog sig därifrån utan bekymmer. Jimmie är härdad efter sina 25 år i politiken så därefter fortsatte de direkt till Laxå för nästa möte, i enlighet med turnéschemat, säger han till TT.

Säkerhetspolisens kommunikationschef Nina Odermalm Schei vill inte uttala sig om händelseförloppet.

- Vi går aldrig in på enskilda händelser på det sättet från Säkerhetspolisen sida, speciellt inte när det rör våra skyddspersoner, säger hon till TT.

Säpo kommenterar inte

TT: Hur allvarligt ser ni på det som hände?

- Vår uppgift är att skydda den centrala statsledningen. I en valrörelse innebär det bland annat att politiker ska kunna utföra sitt uppdrag tryggt och säkert, och det är någonting vi jobbar hårt med tillsammans med Polismyndigheten.

TT: Hur självkritiska är ni?

- Det har jag ingen uppfattning om, det går jag inte in på. Vi har hanterat den incident som inträffade i dag på ett professionellt sätt och ingen person skadades vid incidenten.