Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vintern är på väg att koppla greppet om Sverige. Arkivbild.

SMHI: Meteorologisk vinter i nästan hela landet

Det kyliga vädret som drog in över södra Sverige mellan torsdag och fredag är här för att stanna. Samtidigt kan soldyrkarna se fram emot en del ljus i mörkret.

- Det ser ut att bli en kall period framöver, så jag skulle kunna tänka mig att det blir vinter en bra bit ner i Götaland om det håller i sig, säger Johan Lundgren, jourhavande metereolog vid SMHI.

Om minusgraderna biter sig kvar, vilket prognosen indikerar att de lär göra, kommer större delen av Sverige att ha meteorologisk vinter från och med tisdag-onsdag den kommande veckan. Det innebär att dygnsmedeltemperaturen varit under 0°C i minst 5 dygn.

Men den som inte uppskattar kylan kanske kan glädja sig åt att det blir stora chanser till sol på flera håll runtom i landet.

- Det beror på att vi har en kallare och torrare luft nu med stjärnklara nätter, något som ser ut att hålla i sig fram till mitten av veckan ungefär.

Den torrare luften betyder även att risken för halka minskar, även om lokala undantag kan förekomma.

- Det skulle kunna bli frosthalka på några håll, främst om nätterna. Men det blir sannolikt inte speciellt omfattande, säger Johan Lundgren.

Om man bor i landets södra delar och längtar efter mildare temperaturer får man ge sig till tåls och hoppas på slutet av veckan, då kylan eventuellt ger vika ett tag.

- Framåt nästa helg skulle det kunna komma ett omslag, men det är ännu osäkert om det blir så.