Den badsugne som befinner sig i landets södra delar bör passa på, än finns det ett par varma dagar att klämma ur sensommaren. Arkivbild.
Den badsugne som befinner sig i landets södra delar bör passa på, än finns det ett par varma dagar att klämma ur sensommaren. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson / TT

SMHI: "Sommaren inte helt över"

25 grader och sol. Än finns det hopp för den som vill krama det sista ur värmen före hösten.
– Sommaren är inte helt och hållet över, säger Henrik Reimer, meteorolog på SMHI.

ANNONS

Regnigt och blåsigt i norr, varmt och soligt i söder – det är vädermelodin just nu. Men idag finns det chans för både värme och sol.

– Det kan på sina håll bli så mycket som 25 grader i söder, säger Henrik Reimer.

Värmen är dock för tillfället något som fläckvis förekommer i söder. Längre norrut befinner sig ett lågtryck över södra Norrland, något som skapar en hel del regn i området, främst i Västerbotten och kusten upp mot Norrbotten, enligt SMHI.

– Längst upp i fjällen kan det bli snö. Det är samtidigt lite blåsigt, vi har en varning utfärdad för Jämtlandsfjällen, säger Henrik Reimer.

ANNONS

Han påpekar att det lite mer blåsiga vädret i stort rör sig från Svealand och norröver.

– Men det är också ganska blåsigt ute till havs.

Lite stabilare

Under morgondagen väntas läget stabiliseras något, och framförallt kommer vinden att avta.

– Det blir lite stabilare, och det kan bli en hel del sol på de flesta delar av landet – främst i söder, säger Reimer.

Temperaturen kommer generellt att ligga runt 15 grader i söder de kommande dagarna och mellan fem och tio grader norröver.

"Lite passé"

Någon långvarig andra andning för sommaren är det inte tal om. Enligt Reimer kan det förvisso bli varmt även under nästa vecka, på sina håll uppemot 20 grader, men generellt sett är det kallare väder att vänta.

– Som det ser ut nu är det lite passé med värmen, men vi har lite varannandagsväder just nu. Det är inte ovanligt för årstiden, säger han och fortsätter:

– Framåt så tycks det bli torrt i söder, men det kan bli fortsatt blåst och regn i norra Norrland.

Marcus Alexandersson/TT

I norr är det läge att vara extra försiktig, hårda vindbyar kan blandas med både regn och snö. Arkivbild.
I norr är det läge att vara extra försiktig, hårda vindbyar kan blandas med både regn och snö. Arkivbild. Bild: Charles Rex Arbogast
ANNONS