Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Snö kommer falla över mellersta Sverige under andra advent. Bilden är tagen i Stockholm i slutet av november. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Snö kommer falla över mellersta Sverige under andra advent. Bilden är tagen i Stockholm i slutet av november. Bild: Fredrik Sandberg/TT

SMHI varnar för snö – upp till 20 centimeter

Kraftigt snöfall, regn och hårda vindar – SMHI varnar för ostadigt väder runtom i landet i dag. I Jämtland och Västernorrland väntas snötäcket bli upp till 20 centimeter och i västra Svealand är risken för halka stor när vägarna fryser till.

SMHI utfärdar snövarningar i flera län i mellersta Sverige. Under söndagen väntas ett nederbördsområde svepa norrut över Sverige – från västkusten, där det faller i form av regn, och upp över Svealand och södra Norrland i form av snö.

– Det kan bli stora mängder snö, säger Henrik Reimer, jourhavande meteorolog på SMHI.

Örebro, Värmland och Gävleborgs län kan få fem–-tio centimeter snö, och Dalarna kan komma att täckas av uppåt 15 centimeter snö.

I delar av Jämtland och Västernorrland kan snötäcket bli så djupt som 20 centimeter.

SMHI:s varningar är av klass 1, den lägre varningsklassen, vilket innebär besvärligt väder. På sina håll kan det även bli halka på vägarna, framförallt i västra Svealand där snön väntas smälta framåt söndagskvällen.

– Det kan komma att frysa till på vägarna, säger Henrik Reimer på SMHI.

Boende i Stockholmsområdet kan räkna med plusgrader och regn medan södra Sverige ser ut att få en blåsig söndag med hårda vindar.

Det ostadiga vädret ser ut att fortsätta även i början av nästa vecka. Undantaget är tisdagen som blir kall, klar och nederbördsfri i stora delar av landet innan nästa nederbördsområde drar över Sverige på onsdagen och ger regn i söder och snö i norr.