Glashala trottoarer och vägar kan bli resultatet av måndagens underkylda regn i västra Sverige. Arkivbild.
Glashala trottoarer och vägar kan bli resultatet av måndagens underkylda regn i västra Sverige. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

SMHI varnar – kan bli blixthalt i väst

Kraftigt underkylt regn väntas i Västsverige under måndagen. SMHI har utfärdat en orange varning för blixthalka som kan ge mycket besvärligt väglag.

ANNONS

Varningen, den näst högsta på skalan, gäller Västkusten och en bit inåt land, mellan Lysekil-Uddevalla och Kungsbacka. Varningen gäller mellan klockan 06 och 16.

Förutom glashala vägar och trottoarer finns det risk för isbeläggning på luftburna ledningar med strömavbrott som följd.

"Ganska stora mängder underkylt kan falla och göra det riktigt besvärligt under en längre tid, kanske framför allt under måndag morgon och förmiddag", skriver SMHI.

I nordligaste Götaland kommer nederbörden främst som snö. Störst snömängder väntas i Dalsland och delar av Värmland med lokalt 10–20 centimeter under dygnet. Snöfallet sprider sig över hela Götaland och till Svealand.

En gul varning för snöfallet har utfärdats för stora delar av Dalsland och Värmland. Gul varning för plötslig ishalka gäller också i stora delar av inre Götaland och delar av östra Götaland, samt stora delar av Kronobergs län och delar av östra Kalmars län.

ANNONS

Fakta: SMHI:s varningar

SMHI har tre nivåer på sina vädervarningar:

Gul varning: Konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten.

Orange varning: Allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället, stor fara för allmänheten.

ANNONS