Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Skotrar släpper inte ut lika mycket växthusgaser som tidigare uppskattningar visat. Arkivbild. Bild: Heiko Junge/NTB Ssanpix/TT
Skotrar släpper inte ut lika mycket växthusgaser som tidigare uppskattningar visat. Arkivbild. Bild: Heiko Junge/NTB Ssanpix/TT

Snöskoterutsläpp inte lika stora som beräknat

Tidigare visade nationell statistik att de uppskattade utsläppen av växthusgaser från snöskotrar och fyrhjulingar var långt större än utsläppen från inrikesflyget i norra Sverige.

Men det stämmer inte, visar det sig när Naturvårdsverket tillsammans med branschen och andra myndigheter nu sett över beräkningsmodellerna, rapporterar Sameradion & SVT Sápmi.

– Ganska så snabbt såg vi att det inte kan stämma när vi tittade på hur många maskiner vi sålt och hur mycket de släpper ut, säger Niklas Kristoffersson, vd för Snö- och terrängfordonsbranschen.

Tidigare byggde modellen på hur maskinerna såg ut för 10–15 år sedan, och energieffektiviseringarna fanns inte med.

I de nya uppskattningarna av utsläppen har siffrorna för snöskotrar och fyrhjulingar halverats för de senaste åren.

Det har gjorts justeringar i modellen, och den har blivit bättre, säger Jonas Allerup, klimatanalytiker på Naturvårdsverket, till Sameradion & SVT Sápmi. Han understryker dock att det i grunden är en modell, som man ska tolka med försiktighet.