Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Per-Olov Wikberg, samordnare vid Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd, varnar ovana skidåkare för att åka offpist. Arkivbild.
Per-Olov Wikberg, samordnare vid Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd, varnar ovana skidåkare för att åka offpist. Arkivbild. Bild: Armin Weigel/DPA/AP/TT

Sociala medier påverkar till riskfylld offpist

Offpist-åkning bortom skidanläggningarnas områden är en växande trend, vilket leder till många olyckor bland unga och ovana skidåkare, visar en ny enkätundersökning från Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.

– Vi ser att många inspireras av professionella åkare som lägger ut filmer där de hoppar högt på sociala medier, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.

Han förstår att många vill ge sig ut längre ut på fjället för att upptäcka nya delar av fjällvärlden. Samtidigt pekar han på riskerna för mer ovana skidåkare.

– Det har skett dödsolyckor i svenska fjällen i år också, säger Per-Olov Wikberg.

En 15-årig pojke omkom då han körde in i ett träd i Krokoms kommun den 31 januari.

Sammanlagt har 1 503 personer svarat på enkätundersökningen som Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd genomfört tillsammans med skidsajten Freeride.se, som riktar sig till skid- och snowboardåkare.

Sex av tio svarade att de oftare går på så kallad topptur jämfört med för tre år sedan, vilket tyder på att det finns fler åkare i utpräglad offpist-terräng, där avståndet till hjälp är större än vid mer pistnära offpist.

Tre av tio svarar att de varit med om en offpist-relaterad olycka under de tre senaste säsongerna. De vanligaste olyckstyperna är skador efter fall i brant terräng, krock med klippor och träd samt hopp från klippor.

Petronella Uebel/TT