Naloxon ges som nässpray och kan häva en opioidöverdos på bara ett par minuter. Arkivbild.
Naloxon ges som nässpray och kan häva en opioidöverdos på bara ett par minuter. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Socialstyrelsen: Ge livräddande spray till fler

Nässprayen naloxon fungerar som ett motgift vid en överdos. Men lagen måste ändras för att fler grupper ska få tillgång till den, enligt Socialstyrelsen.
– Det är en angelägen fråga för att rädda liv, säger enhetschef Maria Hilberth.

ANNONS

Naloxonspray har funnits i Sverige sedan 2018. Den livräddande nässprayen innehåller ett motgift mot en överdos av opioider, till exempel heroin.

Men sprayen är receptbelagd och i dag är det bara tillåtet att förskriva den till personer som själva riskerar att ta en överdos av opioider.

Men de personerna hinner sällan reagera själva vid en överdos innan det är försent. Under flera år har det därför argumenterats för att rätten ska vidgas så att till exempel vissa yrkesgrupper, som polis och väktare, ska kunna få ha naloxon tillgängligt.

Även gruppen anhöriga är i stort behov av den livräddande nässprayen, säger Maria Hilberth, enhetschef på Socialstyrelsen.

ANNONS

– Det ser vi som en väldigt, väldigt viktig grupp. Där finns man nära varandra och kan tillhandahålla det här till den som eventuellt tar en överdos, säger hon.

Ingen lösning

Trots utredningar och starka önskemål från både vård och myndigheter har hittills ingen lösning nåtts.

Nu kommer Socialstyrelsen i en delredovisning till regeringen fram till att det krävs ny lagstiftning, utanför hälso- och sjukvårdslagen, för att fler grupper ska få tillgång till den livräddande sprayen. Med nuvarande lagstiftning går det inte att klassa naloxon som receptfritt.

– Vi har kommit fram till att det inte finns möjlighet inom nuvarande formuleringar i regelverket att göra det tillgängligt på det här sättet utanför hälso- och sjukvården, säger Maria Hilberth.

Den pågående narkotikautredningen ska nu driva frågan vidare, och undersöka om det går att ta fram ett lagförslag. Narkotikautredningen ska redovisa sitt uppdrag under hösten.

Världshälsoorganisationen WHO förespråkar att man ska kunna förskriva naloxon till alla som riskerar att bevittna en överdos.

Maria Hilberth, enhetschef på Socialstyrelsen.
Maria Hilberth, enhetschef på Socialstyrelsen. Bild: Socialstyrelsen

Fakta: Naloxon kan rädda liv

Naloxon har funnits i Sverige sedan 2018.

Det finns som nässpray och är receptbelagt. I dag är det bara tillåtet att förskriva det till personer som själva riskerar att ta en överdos av opioider.

Problemet som många lyfter är att den som överdoserar sällan hinner reagera innan det är för sent. Därför är det andra runt omkring som behöver ha naloxonförpackningen, till exempel en anhörig eller yrkesgrupper som väktare.

En överdos av opioider kan göra så att man slutar andas vilket leder till syrebrist, medvetslöshet och att hjärtat slutar slå. Naloxon tar bort opioidernas effekt i ungefär en halvtimme och gör så att man kan andas igen. Det tar också bort ruset.

Exempel på opioider är: heroin, metadon, oxikodon, fentanyl, buprenorfin och smärtstillande mediciner som tramadol.

I de flesta regioner i Sverige finns i dag så kallade naloxonprogram, där förskrivning och utdelning av naloxon kombineras med utbildning.

Källa: Socialstyrelsen

ANNONS