Urspårningen strax söder om Hudiksvall i augusti har enligt Trafikverket haft stor påverkan på punktlighet. Arkivbild.
Urspårningen strax söder om Hudiksvall i augusti har enligt Trafikverket haft stor påverkan på punktlighet. Arkivbild. Bild: Mats Andersson / TT

Sommarens extremväder bakom tågförseningar

Preliminära siffror för juni–augusti visar att 86,7 procent av de svenska persontågen kom fram i tid under sommaren. Det är en minskning på 3,2 procentenheter jämfört med samma period förra året, enligt Trafikverket.

ANNONS

Myndighetens preliminära siffror visar att 196 875 av 227 160 framförda persontåg nådde sin slutstation i rätt tid under perioden juni till augusti.

Trafikverket förklarar att punktligheten mest har påverkats av sommarens två urspårningar: den som drabbade sträckan mot Arlanda i slutet av maj där såväl banunderbyggnad som spår och växlar skadades samt den strax söder om Hudiksvall i början i augusti efter kraftiga skyfall.

"Att det blev en minst sagt blöt avslutning på sommaren visar statistik över hur många gånger vi under en augusti-månad normalt har översvämning som förseningsorsak", säger Anna Ericsson, chef för verksamhetsområde Trafik, i ett pressmeddelande och fortsätter:

ANNONS

"De senaste tio åren har det i augusti i genomsnitt varit lite drygt 300 avgångar som berörs, men i år var motsvarande siffra 1 800. En sådan extrem toppnotering går så klart inte obemärkt förbi, utan för en direkt påverkan på regularitet och punktlighet."

Järnvägsbranschens definition av punktlighet är ett tåg som kommer fram till slutstation i rätt tid plus fem minuter. Om tåget är sex minuter sent, eller mer, in på stationen räknas det som försenat.

ANNONS