Sommarlovet kan kortas: ”Många barn far illa”

Socialdemokraterna vill att alla barn ska placeras i förskola från två års ålder och skärpa kraven på svenskkunskaper hos personalen. Dessutom utreda om skolbarnens sommarlov bör kortas.
– Vi vet att det finns barn som far illa och att det under sommarlovet i vissa fall sker ett kunskapstapp, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

ANNONS

Det är till Socialdemokraternas kongress i Göteborg i november som partiets välfärdsgrupp nu går fram med ett antal förslag som rör förskola och skola.

LÄS MER:S-förslag: Förbjud vinstuttag i skolan

Bland annat vill man utreda hur långt svenska skolans sommarlov ska vara.

Enligt Anna Ekström finns det stöd i forskningen för att många barn tappar i kunskaper när de är lediga länge. Och man vet också att det finns en hel del barn som inte har det bra under sommarlovet, framhåller utbildningsministern.

En förändring skulle gynna både barn och vuxna, menar utbildningsministern.

– De flesta föräldrar har bara fem veckors semester, så vi bedömer att en översyn av sommarlovets längd skulle vara bra både för barn och många familjer.

ANNONS

Hur länge Ekström själv tycker att barnen ska vara lediga vill hon inte säga i dag. I stället menar hon att det är viktigt att frågan belyses ordentligt.

– Jag skulle önska en skön sommar för alla människor i Sverige, men vi måste också se att det finns barn för vilka sommarlovet är väldigt, väldigt långt.

Barn som står utanför har mest att vinna

Men S går också fram med en rad förslag som rör barn som ännu inte nått skolåldern.

Bland annat vill man införa allmän förskola från två års ålder och placera alla barn automatiskt i förskola vid samma tidpunkt. Det ska fortfarande gå att avstå, men då ska föräldrarna vara tvungna att aktivt tacka nej till platsen.

– Vi vill att alla barn ska få ta del av sociala sammanhang, lära sig interaktion med andra barn men också att alla får tillgång till en bra språkutveckling. Det vet vi att förskolan är viktig för, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Enligt S är förskolan en viktig pusselbit i det livslånga lärandet.

– Vi vet att det finns ett stort antal barn som står utanför förskolan och det är kanske dem som har mest att vinna på sociala kontakter och språkträning i dag, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Skärpta språkkrav för personalen

När det kommer till språkutvecklingen vill S också skärpa kraven på personalens kunskaper i svenska, genom kompetensutveckling i svenska språket.

ANNONS

– Språk är viktigt, språk är makt. Det svenska språket är ett gemensamt kitt i samhället, säger Stjernfeldt Jammeh.

S går nu också tillbaka till ett tidigare krav, som dock pausats under det tidigare budgetsamarbetet med Centerpartiet och Liberalerna. Det handlar om att förbjuda vinstuttag i skolan. Exakt hur det ska gå till slår man inte fast, men enligt Anna Ekström är tiden nu mogen för denna då det i dag finns ”en kritisk diskussion långt in i de borgerliga leden”. S vill även se över friskolors frihet att etablera sig i kommuner.

Förslagen kommer att behandlas på S-kongressen 3–7 november i år och väntas därefter bli en del av den politik som partiet vill driva inför valet 2022.

Vid kongressen kommer Stefan Löfven avgå och en ny S-ledare väljas. I nuläget pekar det mesta på att det blir finansminister Magdalena Andersson som tar över. Även partisekreteraren Lena Rådström Baastad har meddelat att hon lämnar sin post. Favorit till att efterträda henne är i dag infrastrukturminister Tomas Eneroth.

ANNONS