Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Moderaternas och Kristdemokraternas genomröstade budgetreservation möter både ris och ros.

Splittrade reaktioner på budgeten

Reaktionerna är många och blandade efter att M:s och KD:s gemensamma budgetreservation klubbats igenom i riksdagen. Flera organisationer är positiva till de nya skattesänkningarna medan andra oroas av de minskade satsningarna på migrationsområdet.

Hos Stockholms handelskammare gläds man åt avskaffandet av flygskatten.

"Det är bra att den svenska flygskatten tas bort då den är skadlig för jobben och konkurrenskraften utan att tydligt gynna klimatet", säger vd:n Andreas Hatzigeorgiou i ett uttalande.

Sveriges läkarförbund välkomnar å sin sida satsningen på primärvården.

"Med denna budget är vi nu i början av att få både en nationell primärvårdsreform med listning på fast läkare och resurser som avsätts för ändamålet", säger organisationens ordförande Heidi Stensmyren i ett uttalande.

Tummen upp

Svenskt Näringsliv ger tummen upp för skattesänkningarna, som man anser kommer att leda till att fler väljer att arbeta mer.

Även Skattebetalarnas förening är positiva till den nya budgeten, men efterfrågar samtidigt ännu fler skattesänkningar.

Från andra håll hörs mer kritiska röster. Akademikerförbundet SSR oroas av neddragningen om tre miljarder kronor på arbetsmarknadspolitiska program.

"Vi är starkt kritiska till att en så stor omställning ska genomföras med endast en budgetreservation som grund. En statlig utredning, Arbetsmarknadsutredningen, har arbetat med frågor som gäller Arbetsförmedlingens uppdrag och organisation i flera år och slutbetänkandet väntas i januari", säger ordföranden Heike Erkers i ett pressmeddelande.

Ros och ris

Rädda Barnen är kritiska till neddragningarna inom migrationsområdet och vill se en tillbakagång till permanenta uppehållstillstånd och rätt till familjeåterförening. Samtidigt ställer sig organisationen positiv till en annan del av budgetreservationen.

"Dagens beslut innebär bland annat att en ökad ambition att korta köerna till barn- och ungdomspsykiatrin vilket vi tycker är mycket välkommet", säger Ola Mattsson, chef för Sverigeprogrammet på Rädda Barnen, i en kommentar.