Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Per Bill, landshövding för Gävleborgs län, under en presskonferens i Färila med anledning av bränderna i området.

Staten ska leda bekämpning av Ljusdalsbranden

Länsstyrelsen tar över ansvaret för den kommunala räddningstjänsten från Ljusdals kommun. Det är andra gången det sker i svensk historia. Första gången var i Västmanland 2014.

När Länsstyrelsen i Gävleborg nu tar över insatserna i Ljusdals kommun för att bekämpa bränderna är det i förlängningen staten som tar över ansvaret. Färila skola blir fortsatt bas för staben som jobbar med att fördela insatserna.

- De som släcker bränder kommer fortsätta att släcka bränder. Vi migrerar den stab som jobbat i Gävle och samlokaliserar med personalen från kommunen som jobbat i Färila skola. Det blir lite fler personer och vi försöker att skapa en struktur som gör att inte två personer jobbar med samma saker, säger landshövdingen Per Bill.

Upprättar basläger

Även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har personal på plats.

- Vi har skickat upp ett antal experter som ska stötta räddningstjänsten och kommunen. Vi håller på och upprättar ett basläger däruppe för att både de svenska brandmännen och de internationella ska ha ett ställe för återhämtning och vila. En plats där de kan äta för att bli i skick att fortsätta jobba igen, säger Patrik Jansson, talesperson för den särskilda organisationen på MSB.

300 i insatsen

Ett 30-tal personer jobbar just nu i den inre staben i Ljusdal, som samordnar omkring 300 personer som jobbar med insatserna. Hur länge som den nya organisationen kommer att vara på plats vet ännu ingen.

- Det tog fyra veckor i Västmanland för fyra år sedan. Vi går från en akut fas med brandsläckning till att fortsätta bekämpa bränderna, men vi behöver också ha en krisorganisation som ska ha uthållighet i flera veckor, säger Per Bill.

Både internationell personal och personal från flera andra länsstyrelser har kommit till Ljusdal för att hjälpa till. Men de högra temperaturerna som väntas kommande vecka oroar.

- Vi har ett par dagar när vädergudarna ser ut att bli helt och hållet på brandens sida. Hela räddnings-Sverige är på tårna nu, säger Per Bill.