Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V) släpper fram Löfvens (S) regering.

Statsvetare: Sjöstedt de facto vågmästare

Jonas Sjöstedt (V) släpper fram Stefan Löfven (S) som statsminister – med hot om en framtida misstroendeförklaring. Potentiellt har V-ledaren stora möjligheter att få en vågmästarroll, enligt statsvetare Marja Lemne.

En S-MP-regering som får stöd av Centerpartiet och Liberalerna får klartecken av Jonas Sjöstedt. Det beskedet gav Vänsterpartiets ledare vid en presskonferens på onsdagen.

- Det återstår att se hur det kommer fungera i praktiken och hur C och L ställer sig, säger Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola.

Sjöstedts besked kom med vissa förbehåll. V hotar Stefan Löfven med misstroende om den nya regeringen lägger fram förslag om marknadshyror och försämringar av arbetsrätten.

Enligt Marja Lemne har Sjöstedt potentiellt stora möjligheter att ställa till det för den kommande regeringen. Förutsatt att oppositionen är beredd att fälla den. Något som varken M eller KD skulle tveka att göra enligt egen utsago.

TT: Har Sjöstedt lyckats skaffa sig en vågmästarroll?

- Ja, jag gör nog den bedömningen. Jag tycker det är skickligt agerat. Den vågmästarroll som man fasat för att SD skulle få, den har Sjöstedt de facto här, säger Marja Lemne.