Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.

Statsvetare: Tyder på spricka i regeringen

Att miljöminister Gustav Fridolin (MP) så tydligt tar avstånd från finansminister Magdalena Anderssons (S) uttalande kring asylsökande tyder på en djup spricka i regeringen. Det anser statsvetaren Tommy Möller.

Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet, betonar att Magdalena Anderssons uttalande kring asylsökande inte är regeringens syn. Andersson sade i en intervju med Dagens Nyheter kring integrationsproblem bland annat om asylsökande att de "personerna har större möjligheter om de söker sig till något annat land".

Fridolin anser att den svenska modellen är ett öppet land, som han är beredd att stödja.

"Stort problem"

- Det som är intressant är att det är en öppen spricka i regeringen. Finansministern är ju inte vem som helst, utan den viktigaste ministern näst efter statsministern. När han säger att hon inte företräder regeringen så tyder det på att det finns en mycket djup spricka, och det ska bli intressant att se vart den här utvecklingen tar vägen. En regering kan inte vara trovärdig och ha en öppen konflikt i en så viktig fråga, det är ett stort problem som man måste lösa, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Han betonar att det inte främst behöver ligger strategiska skäl bakom Anderssons uttalande.

- I det här fallet så tror jag att man ska utgå ifrån att det är en övertygelse i sakfrågan i första hand: att det är en analys som S-ledningen gjort i den här frågan – att det är svårt att klara integrationen. Sedan har också det politiska landskapet ändrats ganska mycket under några år nu. Vi kan se att S är tillbaka vid sin tidigare politik när det gäller migrationsfrågorna som bygger på en reglerad invandring. Man betonar värdeord som ansvar, ordning och reda. Det är naturligtvis en konsekvens av att opinionen också förändrats, säger Möller.

Oklart kring svensk modell

Han är samtidigt tveksam till Gustav Fridolins tolkning av vad den svenska modellen är.

- Finansministern representerar i högre grad historiskt sett den svenska modellen än vad Fridolin gör. Hon betonar att en välfärdsstat av vår typ inte kan expandera så snabbt under så lång tid, och att arbetslinjen är väldigt viktig för välfärdspoltiken och att de som nu kommit är väldigt svåra att få in på arbetsmarknaden.