Stefan Löfven går mot ett misstroende

Stefan Löfven (S) kommer allt närmare att bli den första svenska statsministern någonsin att fällas i en misstroendeomröstning. Väljer han att avgå på egen begäran innan dess förlorar han handlingsutrymme. Inom Socialdemokraterna förbereder man nu för extraval – SSU har skickat ut inbjudan till information.

ANNONS
|

Under helgen har Stefan Löfven och hans närmaste gjort upprepade försök att hitta en väg ut ur den misstroendeomröstning som är planerad till måndag klockan tio.

Bakgrunden till omröstningen är Vänsterpartiets missnöje med punkt 44 i januariavtalet och som handlar om att införa fri hyressättning i nyproduktion, vilket V ser som första steget mot en marknadisering med kraftigt höjda hyror som följd.

Statsminister Stefan Löfven (S) kan bli första statsministern att röstas bort i ett misstroende.
Statsminister Stefan Löfven (S) kan bli första statsministern att röstas bort i ett misstroende. Bild: Lars Schröder/TT

Men trots upprepade möten, både internt inom Socialdemokraterna och med övriga partier som står bakom januariavtalet, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna, var en lösning fortfarande långt borta på söndagskvällen.

V kräver att hyresfrågan helt stryks ur januariavtalet – då lovar man att inte medverka till att fälla statsministern.

ANNONS

– Punkt 44 måste strykas om vi ska rösta gult, säger Dadgostar.

Särskild press sätter V på Annie Lööf, som man ser som huvudansvarig till att frågan finns med i avtalet.

Den möjligheten anses dock inte längre särskilt trolig bland personer inom S och övriga januaripartier, inte minst efter att Nyamko Sabuni (L) slagit fast att det innebär att hela avtalet faller.

– Vänstern verkar tro att det bara är att bilda en Löfven III-regering om han faller. Men det är ju fel. Faller januariavtalet har vi inget regeringsunderlag längre och då kan det bli högerpartierna med SD som får övertaget, säger en socialdemokrat.

”Krokar arm med SD”

Många som GP talat med är ilskna och tycker att V agerar oansvarigt.

Inte bara är Sverige mitt uppe i en pandemi och en regeringskris kan leda till att hanteringen av coronan försvåras, resonerar man. Flera lyfter också fram att V genom sitt agerande bidrar till att normalisera Sverigedemokraterna, som var det parti som formellt lämnade in begäran om misstroendeomröstning om Löfven.

– SD och V krokar arm för att skapa politiskt kaos, har Annie Lööf (C) uttryckt det.

Det är dock ett uttalande som V-ledaren Nooshi Dadgostar reagerar starkt på. Hon menar att V inte alls krokar arm med någon och att man visat stor kompromissvilja – men bara fått kalla handen tillbaka.

ANNONS

På söndagsförmiddagen lanserade Löfven och Annie Lööf (C) ett kompromissförslag riktat till V.

– Vi är överens med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Om parterna når en överenskommelse om hur hyresmodellen i nyproduktion ska reformeras, då ska regeringen lägga förslag i linje med överenskommelsen, sa Löfven.

Och Lööf tillade:

– Vi har lyssnat in den kritik som varit och nu ger vi parterna möjlighet att förhandla fram en lösning.

Att bostadsmarknadens parter, Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Allmännyttan, ska få förhandla fram en lösning är ett alternativ som V förespråkat.

Men budet från regeringen förkastades omgående av V, som menar att man måste släppa hela punkten som rör hyresfrågan.

Redan under pågående pressträff twittrade Dadgostar bryskt:

– Det här är oseriöst och politisk teater för att förhala processen.

Det fick Stefan Löfven att ilskna till – och kasta tillbaka påståendet mot Dadgostar:

– Vi gör nu det V krävde, då kan man fråga sig vad som är mest teater.

De låsta positionerna gör att allt fler nu tvivlar på att Stefan Löfven kommer att kunna ta sig ur detta.

Hittills har han lyckats krångla sig ur svåra situationer, som under budgetkrisen 2014 då han hotade med att utlysa extraval. Men innan det blev av förhandlades Decemberöverenskommelsen med Alliansen fram, vilket räddade kvar honom.

ANNONS

Förhandlare

Bland personer runt Löfven finns en stor tilltro till hans förhandlingsförmåga, hans bakgrund inom facket IF Metall framhålls till hans fördel. Men denna gång är det många som tvivlar på honom och tror att han går emot att bli den första statsministern någonsin att röstas bort.

Mycket talar för att han kommer att få minst de 175 röster som krävs för att han ska falla, emot sig. V, SD, M och KD har sagt att de ska rösta bort honom.

Så går omröstningen till

Rösta rött: Betyder att Löfven ska sitta kvar, nej till misstroende

Rösta gult: Lägga ned sina röster, inte ta ställning

Rösta grönt: Betyder att Löfven ska bort, ja till misstroende

Källa: Riksdagen

Stefan Löfven har också alternativet att själv begära att få avgå, med efterföljande talmansrundor, för att slippa en förnedrande omröstning. Så brukar ministrar som hotas av avsked göra.

Det är dock ett alternativ som få ser som troligt. Detta på grund av att Löfven då får ett minskat handlingsutrymme då regeringen i ett sådant fall genast blir en expeditionsministär, som bara får hantera löpande frågor, inte fatta nya beslut eller utlysa extraval.

Röstas Löfven i stället ned vinner han en vecka där han kan försöka hitta en lösning. Inte förrän på tisdag efter midsommar behöver talmannen Andreas Norlén entlediga honom.

– Det ger fler möjligheter, till exempel att utlysa extraval, säger en person i Löfvens närhet.

Inom S har man börjat förbereda sig för ett extraval, bland annat har reklambyråer kontaktats och annonsering förberetts. Ungdomsförbundet SSU har skickat ut en inbjudan till informationsmöte om att ställa om verksamheten inför ett extraval. Inbjudan har gått till ordföranden i distrikten, kassörer och ombudsmän.

ANNONS

Omröstningen

• Omröstningen i riksdagen blir första gången på länge som alla 349 ledamöter kallas in. Under pandemin har enbart 55 ledamöter varit närvarande. Det är dock inte möjligt denna gång då det krävs minst 175 röster för att ett misstroende ska kunna gå genom.

• Detta har fått riksdagen att vidta en rad säkerhetsåtgärder. Till exempel har ledamöterna uppmanats att tänka på att hålla avstånd och undvika trängsel vid in- och utpassering till kammaren.

ANNONS