Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stefan Löfven avgår: ”Svåraste politiska beslutet jag har fattat”

Stefan Löfven (S) avgår. Det meddelade han på en pressträff på måndagsförmiddagen. En vecka efter att han röstades bort i en misstroendeförklaring stod han inför två val: extraval eller avgå. Han valde det senare och skjuter därmed upp ett eventuellt extraval.

Den 21 juni blev Stefan Löfven (S) historisk som första statsminister att fällas i en misstroendeomröstning. 181 röstade för att fälla regeringen. På en pressträff strax efter omröstningen meddelade Löfven att det kan ta honom hela den vecka han har på sig att komma med besked.

Löfven har två alternativ: att avgå eller utlysa extraval.

När regeringen föll meddelade Liberalerna att Januariavtalet mellan S, MP, C och L upphör och att partiet i stället kommer att verka för en borgerlig regering. Centerpartiet vill att avtalet omförhandlas och har avvisat närmanden från Moderaterna och pekar på Moderaternas relation till Sverigedemokraterna som orsaken.

Under söndagen gjorde Vänsterpartiet ett försök att närma sig Centerpartiet och meddelade att det var villigt att lägga krav på stora skattehöjningar åt sidan. Centerpartiet avvisade även Vänsterpartiets närmande och står fast vid att samarbeten bör ske i den ”breda politiska mitten.”

På en pressträff på måndagsförmiddagen meddelade Stefan Löfven (S) att han avgår som statsminister. Det blir därmed inget extraval nu, utan nya rundor där talman Andreas Norlén tar vid och får sondera tänkbara regeringsalternativ. Talmannen har fyra försök på sig innan ett extraval ändå blir aktuellt.

– Min bedömning är att svenska folket inte vill ha ett extraval nu. Jag vill inte försätta landet i en situation med lång politisk osäkerhet, säger Stefan Löfven enligt TT.

– Det är det svåraste politiska beslutet jag har fattat.

Texten uppdateras.