I Ekots lördagsintervju som sänds på lördagen försvarar statsminister Stefan Löfven Sveriges coronastrategi.
I Ekots lördagsintervju som sänds på lördagen försvarar statsminister Stefan Löfven Sveriges coronastrategi. Bild: Nils Petter Nilsson

Stefan Löfven: Vi valde rätt coronastrategi

Sverige valde rätt strategi för att bekämpa spridningen av coronaviruset, säger statsminister Stefan Löfven (S) i Ekots lördagsintervju. Han är dock självkritisk till den senfärdiga testningen.
– Det har ju inte med strategin att göra, utan det var en kapacitetsbrist som vi hade på testningen, säger han.

ANNONS
|

Regeringen har fått kritik för sin coronastrategi, både av oppositionen, forskare och av den regeringen tillsatta coronakommissionen. Bland annat för att man misslyckats att rusta äldreomsorgen för en pandemi. I dagsläget har drygt 12 000 svenskar avlidit i covid-19.

Men statsminister Stefan Löfven statsminister försvarar regeringens vägval.

– Jag tycker dock att den huvudstrategi som vi valde, den är rätt, den var rätt då, den är rätt nu, säger han till Ekots lördagsintervju.

LÄS MER:Uddevallabank stänger efter smittspridning bland personalen

Löfven: Vidtagit kraftiga åtgärder

Han exemplifierar med att regeringen vidtagit restriktioner som i ett svenskt perspektiv saknar motstycke.

– Att begränsa människors frihet – det är i Sverige en stark rättighet i grundlagen att kunna träffas och mötas, men vi har gjort väldigt kraftiga begränsningar, och vi fick ner smittspridningen.

ANNONS

Statsministern är dock självkritisk på ett par punkter.

– Testningen borde ha kommit igång tidigare. Men det har ju inte med strategin att göra. Det har ju inte med strategin att göra, utan det var en kapacitetsbrist som vi hade på testningen, och bevisligen så har ju äldreomsorgen dessvärre inte kunnat skydda de äldre generellt sett. Inte alla äldreboenden, men generellt sett har det varit för dåligt

Ekots lördagsintervju med Stefan Löfven sänds i sin helhet i P1 på lördagseftermiddagen.

LÄS MER:Så många i Uddevalla har fått första dosen vaccin

ANNONS