Det var i slutet av sommartalet på Runö kursgård i Åkersberga som statsminister Stefan Löfven meddelade att han avgår vid höstens S-kongress som hålls i Göteborg i november. Därefter kommer han också att lämna uppdraget som statsminister.
”S kommer ledas av någon annan än mig”
Det innebär att Socialdemokraterna kommer att gå till val med en annan partiordförande inför riksdagsvalet den 11 september 2022.
– I nästa års valrörelse kommer Socialdemokraterna ledas av någon annan än mig, sa en märkbart rörd Löfven i talarstolen.
Enligt Stefan Löfven, som tidigare sagt att han skulle leda partiet i valrörelsen nästa år, har beslutet "mognat fram under en tid". Löfven har varit partiordförande under tio års tid, och sedan hösten 2014 även statsminister. Att han ändrat sig förklarar han med att det är det bästa beslutet för S, även om det inte varit lätt.
Han menar att S behöver möta väljarna med ett ansikte som man vet kommer vara med länge, i stället för med honom, som efter tio år får upprepade frågor om när han tänker avgå.
– Frågan är relevant när man som jag har suttit tio år. Jag vill ge partiet en god möjlighet att utse en efterträdare som väljarna då ser kommer vara socialdemokratisk partiordförande under lång tid och därmed också statsministerkandidat.
Hur jobbigt personligen har det här beslutet varit?
– Det är absolut inget lätt beslut, det är en så stor del av ens liv och jag har ju varit socialdemokrat i hela mitt vuxna liv, så det har varit väldigt väldigt hedersamt att få vara partiordförande. Så vemod är det, det är ingen tvekan om, men det är rätt att göra.
Du var rörd när du höll ditt tal?
– Ja, första gången det ska sägas så blir det på ett visst sätt. Men jag känner mig trygg i att det är rätt.
Ny statsministeromröstning
Kongressen där nästa partiledare ska utses äger rum den 3-7 november. Om denna person också blir statsminister kommer ännu en gång att hamna i händerna på talman Andreas Norlén. Den troligaste utgången av detta är en snabb process där Norlén efter talmansrunda lägger fram den nya S-ledaren som kandidat till statsministerposten.
Tills dess en ny statsminister har godkänts av riksdagen får Löfven leda en övergångsregering.
Redan nu är S interna processer för att hitta en ny partiledare i gång. Valberedningen inleder arbetet med att ta fram tänkbara kandidater omgående, enligt dess ordförande Elvy Söderström. Hon kommer att kalla till möte inom kort. Partistyrelsen samlades redan på söndagen.
Partisekreteraren Lena Rådström Baastad vill i dag inte spekulera om vilken typ av person man vill se på posten.
– Det är inte läge att komma med en kravspecifikation nu. Valberedningen måste få sätta igång sitt arbete och det kommer att krävas en rejäl diskussion i vår partiorganisation, säger hon.
Andersson en favorit
Rådström Baastad är en av de personer som diskuterat frågan med Löfven innan beslutet offentliggjordes. Hon håller med honom att det är rätt tid nu.
– Ja jag delar helt den uppfattningen. Det är aldrig enkelt att veta när det är rätt men jag ser ändå att med en partikongress i november då det är nästan ett år kvar till valet ger det en ny partiledare möjlighet att lära känna väljarna. Så jag tycker det ligger bra i tiden.
Bland politiska bedömare är uppfattningen utbredd om att Stefan Löfven själv pekat ut finansminister Magdalena Andersson, 54, som den han vill se som sin efterträdare. Hon har både hållit tal i hans ställe i Almedalen och ofta funnits vid hans sida i olika sammanhang. Att hon var med när Löfven i veckan intervjuades av Dagens Nyheter uppfattas som en tydlig signal. Andersson har dock tidigare sagt att hon inte är intresserad av att ta över och Löfven själv vill inte kommentera frågan.
– Det ska inte jag lägga mig i, säger han.
Damberg och Hallengren är populära
Valet av ny partiledare kommer dock inte att ha någon självklar utgång. Det kommer att finnas många som vill vara med i racet.
Bland dem som ofta nämns finns en rad ministrar, i dag framför allt inrikesminister Mikael Damberg, 49, och socialminister Lena Hallengren, 47. Men också försvarsminister Peter Hultqvist, 62, är en favorit hos många. Inom partiet lyfter man dock fram hans ålder som en nackdel. Den som tar på sig uppdraget att leda S bör kunna göra det minst tio år framåt, resonerar flera GP talat med.
Men många fler finns bland dem som nämns, däribland Morgan Johansson, Ibrahim Baylan, Anders Ygeman och Ardalan Shekarabi samt ex-ministern Annika Strandhäll.
Vanligtvis brukar även en rad namn ute i landet segla upp som utmanare när S ska utse ny partiledare. Ofta anses det dock vara nödvändigt med erfarenhet av riksdag och regering för att man ska ha någon verklig chans i det slutliga avgörandet.
Budgetkris kan vänta
Men Socialdemokraterna har inte bara frågan om en ny ordförande i november framför sig. Innan dess måste man lyckas få genom sin budget, som enligt plan ska läggas den 20 september.
På förhand vägrar Centerpartiet ställa sig bakom en budget som Vänsterpartiet varit med och förhandlat om. Därmed måste Magdalena Andersson lyckas skriva ihop en budget som båda partierna kan acceptera utan regelrätta förhandlingar. I somras uttryckte Löfven det som att han kommer att avgå om regeringen inte får genom sin budget. Men nu har han alltså meddelat att han lämnar oavsett hur den processen faller ut.
Utöver detta finns också en rad svåra frågor med politisk sprängkraft just nu. Skjutningar, coronapandemi, klimatkris och kaos i Afghanistan med tänkbar flyktingström som följd, är några.