Stefan Löfven tackade för sig: "Jag längtar efter friheten”

Efter avtackning från bland andra Magdalena Andersson, Eva Dahlgren, Leif GW Persson och Lars Winnerbäck höll avgående statsminister Stefan Löfven ett känslosamt avskedstal inför partivännerna på kongressen.
– Hur underbart det här än varit så kan jag inte säga annat än att jag längtar efter friheten, säger han.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Stefan Löfven inledde sitt avskedstal med en kort sammanfattning av vad Socialdemokraterna uträttat i regeringsställning. Mer pengar till välfärden. Fler poliser. Stärkta rättigheter för barn. Ökad jämställdhet.

Sedan växlade talet in i en mer ideologiskt spår och Stefan Löfven läste inledning av Socialdemokraternas partiprogram: ”Socialdemokratin vill forma ett samhälle grundat på demokratins ideal och alla människors lika värde och lika rätt.”

– Kampen för det lika människovärdet kräver jämlikhet. Jämlikhet är en förutsättning för att alla människor ska känna frihet.

Han talade om att valet står mellan att bygga ett samhälle som tar fram det sämsta ur människan – splittring och hat – eller det bästa – respekt och tillit.

ANNONS

Rätt sida om historien

Han talade också om vad han är mest stolt över.

– Att vårt parti står upp för människovärdet och demokratin, att vi med det svåra parlamentariska läge som råder fått ut så mycket socialdemokratisk politik vi fått. Och att vi står på rätt sida historien.

Stefan Löfven vände sig också till sin efterträdare Magdalena Andersson.

– Det känns så tryggt att lämna över ordförandeklubban till dig. Jag kommer att hålla mig långt i bakgrunden, men du vet var jag finns. I mig kommer du alltid ha en trofast vän.

Före det att Stefan Löfven gick upp i talarstolen var rollerna ombytta. Den nyvalda partiledaren Magdalena Andersson tackade sin företrädare.

– Att du skulle bli världens bästa chef det förstod jag snabbt. Som ingen annan lyckas du ta fram det bästa i oss alla. Det har varit ditt ledarskap, jag kommer att sakna det och dig varje dag, säger hon.

Hyllades av Winnerbäck

Den avgående statsministern fick också inspelade hälsningar från bland andra Leif GW Persson, Eva Dahlgren, fotbollens förbundskapten Janne Andersson – och Centerpartiets ledare Annie Lööf.

– Här kommer en hälsning och ett tack för vårt samarbete under åren. Vi har inte alltid haft samma uppfattning, men vi har lärt oss att olika perspektiv kan vara en styrka, säger hon.

ANNONS

Från Svenska Mässans scen kom det också en hyllning från Lars Winnerbäck som spelade sina låtar Decembernatt och Granit och morän och tackade för att Stefan Löfven bett honom spela före hans tal i Almedalen 2018.

– Det har varit väldigt kul att lära känna dig och Ulla. Tack och lycka till, säger han.

Se hela avtackningen av Stefan Löfven här:

ANNONS