Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En gudstjänst ska hållas i Adolf Fredriks kyrka i Stockholm. Arkivbild.

Stockholm uppmärksammar årsdagen för attacken

Stockholm markerar på lördag årsdagen för lastbilsattacken på Drottninggatan med minnesstunder och en konsert i Kungsträdgården. Kyrkoherde Annika Millde leder gudstjänsten för dem som drabbades – och de som vill visa medkänsla.

- Det är viktigt att minnas det som hände eftersom vår historia är en del av vårt nu och vår framtid, säger Annika Millde.

- Väldigt många människor fanns längs Drottninggatan den dagen, som i sin tur kände många, och många blev också skärrade. Sedan finns de som har behov av att visa medkänsla och som kanske inte kunde uttrycka det de ville för ett år sedan.

Den första gudstjänsten i Adolf Fredriks kyrka i centrala Stockholm är endast öppen för särskilt inbjudna. Bland dessa finns drabbade och anhöriga, poliser, personal inom räddningstjänsten och representanter för det officiella Sverige. Den efterföljande minneskonserten i Kungsträdgården är däremot öppen för allmänheten, och efteråt hålls öppna minnestunder i Adolf Fredriks kyrka och S:t Jacobs kyrka.

- Jag hoppas att vi kan förmedla ett stilla rum och eftertanke, men framför allt hopp om att ljuset är starkare än mörkret, säger Annika Millde.

- Det finns så många goda berättelser om vad som hände efteråt, det är hoppfullt för staden att människorna som bor här visade varandra värme och omtanke snarare än att de av rädsla stängde dörren.