Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

En stor polisinsats letar efter den morddömde man som rymde från Kriminalvårdens transport i Laxå.

Stor polisjakt efter morddömd rymling

En morddömd man som rymde från Kriminalvårdens transport i Laxå är fortfarande på fri fot. En stor polisstyrka letar efter honom med både hundpatruller och helikopter.

Rymningen inträffade vid lunchtid på torsdagen vid Borasjön. Mannen, som är i 25-årsåldern, höll på att transporteras från en rättspsykiatrisk klinik i Göteborg till häktet i Sala.

- Bilen stod stilla när det inträffade. Varför bilen hade stannat är fortfarande okänt för oss, säger Claes Nöjd, tillförordnad chef för nationella transportenheten på Kriminalvården.

Det ska inte ha rört sig om någon form av fritagning och något våld har inte heller förekommit. Mannen sprang ifrån Kriminalvårdens personal och flydde in i skogen. När han rymde hade han handbojor på sig och var barfota, enligt polisen.

Dömd för mord

Mannen är dömd i tingsrätten för ett mord. Domen har överklagats till hovrätten, rapporterar SVT Nyheter.

Enligt polisen har han ingen dokumenterad historia av våldsamhet utöver det grova våldsbrottet som han är dömd för. Samtidigt poängterar polisen att det är oklart hur mannen reagerar om han känner sig trängd.

- Vi har ett stort antal polispatruller, hundar och helikopter som söker efter honom. Detta kan förstås innebära att han är mer eller mindre desperat, men det finns ingen information om att han är klassad som farlig sedan tidigare, säger Christina Hallin, presstalesperson vid polisens region Bergslagen, till TT.

"Kvar i området"

Polisen tror att han finns kvar i närheten och söker efter honom i ett två gånger två mil stort område kring Laxå, Röfors och Finnerödja. Den stora sökinsatsen fortsätter under kvällen och natten.

- Utgångspunkten är att han är kvar i området, säger Jörgen Westlin vid polisens region Bergslagen på kvällen.

Kriminalvården ska tillsätta en särskild utredning för att ta reda på exakt vad som har hände när mannen rymde.