Jonny Nord, lantbrukare och tillsynsman för skärgårdsstiftelsen på Arholma, inspekterar nedfallna träd och skador på fastigheter på södra Arholma under fredagen.
Jonny Nord, lantbrukare och tillsynsman för skärgårdsstiftelsen på Arholma, inspekterar nedfallna träd och skador på fastigheter på södra Arholma under fredagen.

Strömlös januari för lantbrukaren Jonny

Arholma i Norrtälje skärgård drabbades hårt av stormen Alfrida. Fallna träd präglar hela ön, och strömmen väntas inte tillbaka förrän i slutet av januari. Med fyrhjuling och motorsåg har öbon och lantbrukaren Jonny Nord ägnat dagarna sedan stormen åt att undsätta sina grannar.

ANNONS
|

Jonny Nord tar emot TT på bryggan i Arholma. En passbåtslinje förbinder ön med Björkö på fastlandet.

Under färden med fyrhjuling runt ön syns Alfridas härjningar tydligt. Stora, fallna tallar och granar med tre meter höga rotvältor kantar de smala, isiga vägarna.

Enligt Vattenfalls senaste prognos väntas strömmen inte tillbaka förrän den 25 januari.

- Sedan kvart över tolv den andra januari har vi haft strömlöst. Det tog runt en vecka innan Vattenfall fick upp ögonen för situationen här, säger Jonny Nord.

ANNONS

Måste avfärda

Jonny Nord är tillsynsman på Skärgårdsstiftelsen och något av en alltiallo på Arholma. Runt hälften av öns areal är naturreservat, som förvaltas av stiftelsen.

Ett 50-tal åretruntboende bor på ön, och som den ende med motorsågsbehörighet har Nord ägnat dagarna sedan stormen åt att åka runt ön och hjälpa sina grannar att röja.

- Det har kommit till den punkt då jag måste börja avfärda folk. I dag ville en kvinna ha hjälp att få bort ett träd som fallit över en lekstuga, men det är inte riktigt prioriterat nu, säger han.

Vattenfall har levererat tre 18 kilowatts dieselkraftverk till ön. Ett av dem används för att hålla Jonny Nords jordbruk med ett 50-tal kor igång, det andra används av polisens telefoncentral och det tredje av öns vandrarhem.

Hjälpa nollåttorna

Elbolaget har nu fått mobilisera personal från hela landet. På Arholma möter TT Niklas Västerberg och Erik Granberg från Arvidsjaur, som är i färd med att resa fallna ledningsstolpar.

- Man måste ju hjälpa nollåttorna, skrattar Granberg.

ANNONS

Vattenfall har även helikoptrar på plats, för att få översikt över elledningarna och hjälpa till att röja träd med motorsågar som fästs på undersidan.

Jonny Nord uppskattar att flera tusen kubikmeter skog fallit på Arholma och intilliggande Idö. Några säkra siffror finns inte än – att få översikt väntas ta flera veckor.

- Jag tänkte väl den där natten att det skulle falla några träd, men den här utsträckningen kunde jag inte föreställa mig, säger han.

Värsta stormen

Stämningen bland öborna är lugn – som vana skärgårdsbor har de en grundberedskap, och de flesta har fått upp egna generatorer till sina hus.

Alla TT möter är dock ense om att stormen är det värsta de varit med om på ön.

- Den enda liknande storm jag kan minnas inträffade 1968 eller 1969. Men den vi hade nu var värre, säger pensionären Torbjörn Jansson.

ANNONS

Claes Örtendahl, också pensionär, sov bara en timme under stormnatten.

- Det lät som om en långtradare dundrade mot huset. Jag tittade ut på en av mina granar, och just då börjar den röra på sig. I nästa ögonblick hade den fallit över taket, säger han.

Ingen uppgiven

Öborna sätter ingen större tilltro till Vattenfalls prognoser för när strömmen ska komma tillbaka – men överlag är de förstående gentemot elbolaget.

- Vi är inte besvikna, de har skött det bra sedan resurserna väl kom ut. De visste ju inte hur allvarligt läget var till en början, säger Jonny Nord.

När han tar farväl vid bryggan, på väg till nästa undsättningsuppdrag med sin fyrhjuling, är han trots allt påfallande glad i hågen.

- Det är ingen som är uppgiven här, som ni ser.

ANNONS
TT
Fakta: Arholma

Arholma ligger beläget strax utanför Björkö i Norrtälje kommun. Ön har ett 50-tal åretruntboende.

Den första omnämningen, från den danska segelbeskrivningen "Kung Valdemars jordebok", härstammar från 1200-talet.

Öns enda by brändes ned av ryssar år 1719, och i dag står en återuppförd by på dess plats.

230 hektar av ytan är naturreservat, som förvaltas av Skärgårdsstiftelsen i Stockholms län.

Odlingslandskapet är koncentrerat till öns centrala del, medan de södra och norra delarna främst utgörs av skog.

Älg, rådjur och räv finns på ön.

ANNONS