Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Högsta domstolen ska pröva strafflängden i ett fall i Skåne där en man dömts för upprepade våldtäkter mot en flicka. Detta efter att riksåklagare Petra Lundh överklagat påföljden. Arkivbild.

Straff för barnvåldtäkter prövas av HD

Hovrätten sänkte straffet för upprepade våldtäkter mot en flicka i Skåne – och riksåklagaren frågade sig hur många gånger någon kan våldta ett barn utan att få maxstraffet. Nu har Högsta domstolen beslutat att ta upp fallet och pröva påföljden.

Straffen spretar för mycket i fall där barn har utsatts för upprepade sexualbrott, ansåg riksåklagare Petra Lundh och överklagade därför domen mot en man i Skåne. Enligt henne saknas tillräcklig vägledning från Högsta domstolen (HD) i sådana ärenden.

Mannen dömdes av tingsrätten till elva års fängelse för att ha utsatt en flicka för upprepade fall av grov våldtäkt. Men påföljden mildrades av hovrätten över Skåne och Blekinge till nio års fängelse trots att man ansåg att fler våldtäkter bevisats. Vid en försiktig bedömning utsattes flickan för våldtäkter vid omkring 100 tillfällen, enligt hovrättsdomen.

Vill se maxstraff

Maxstraffet för grov våldtäkt mot barn är fängelse i tio år och vid upprepad brottslighet kan det bli fängelse i ytterligare fyra år. Och det är maxstraffet på 14 år som enligt riksåklagaren bör dömas ut i det överklagade Skånefallet.

- Någonstans måste det också prövas hur många gärningar man ska kunna begå utan att slå i taket, sade Petra Lundh till TT i slutet av oktober.

Hon utvecklar resonemanget i sitt överklagande:

"När det som i detta fall är fråga om synnerligen omfattande grov brottslighet där straffvärdet för vardera gärning överstiger minimistraffet måste enligt min uppfattning domstolen vid straffvärdebedömningen kunna komma fram till att brottslighetens svårhet sammantaget är sådan att den förtjänar det maximala straff som kan dömas ut."

Enbart påföljdsfrågan

Prövningstillståndet har nu beviljats av Högsta domstolen, som enbart kommer att ta ställning till påföljdsfrågan. Skuld- och skadeståndsdelen, som också överklagats av den dömde mannen, avgörs alltså inte av HD.

- Om påföljden bara hade överklagats av den tilltalade så kan HD enligt straffrätten inte döma ut ett strängare straff, men eftersom både riksåklagaren och den tilltalade överklagat finns det nu ett spann för oss både uppåt och neråt, säger Janina Kastevik, justitiesekreterare vid Högsta domstolen.

Nu väntar antingen en ny förhandling eller en föredragning av våldtäktsmålet. Kastevik tror att ett HD-beslut kan dröja några månader.