Den smaksatta vätska som används i e-cigaretter kan skada hjärt- och kärlsystemet, enligt en studie. Arkivbild.
Den smaksatta vätska som används i e-cigaretter kan skada hjärt- och kärlsystemet, enligt en studie. Arkivbild.

Studie: E-cigaretter kan skada celler

Den smaksatta vätska som ofta används i e-cigaretter kan ha en negativ inverkan på celler i hjärt- och kärlsystemet, enligt en ny studie rapporterar CNN.

ANNONS
|

I studien, som publicerats i Journal of the American College of cardiology, menar forskarna att de har upptäckt att vissa celler har svårare att överleva när de kommer i kontakt med vätskan från e-cigaretterna.

Sex smaksatta vätskor av varierande nikotinhalt användes i undersökningen, där en med smak av kanel gav störst utslag.

- Den allmänna uppfattningen är att e-cigaretter är säkra, vilket gör att många ungdomar använder dem. Och de här ungdomarna kommer att bli vuxna och kanske patienter som jag som kardiolog får ta hand om", säger läkaren Joseph Wu, som varit med och gjort studien, till CNN.

ANNONS

I Sverige använder 2 procent av befolkningen e-cigaretter regelbundet, enligt Folkhälsomyndigheten. Samtidigt visar undersökningar gjorda av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) att antalet gymnasieungdomar som någon gång provat nästan fördubblats sedan 2014. De flesta stannar dock vid att testa, endast cirka 1 procent klassas som frekventa användare.

TT
Fakta: E-cigaretter

• Under 2000-talet har tobaksliknande produkter i form av e-cigaretter (elektroniska cigaretter) etablerats på världsmarknaden.

• E-cigaretter liknar vanliga cigaretter, men innehåller inte tobak. I stället innehåller de en vätska med kemiska ämnen, smakämnen och oftast nikotin. När man tar ett bloss kommer det ånga i stället för rök. Ångan innehåller skadliga ämnen.

• Att röka e-cigaretter kallas ibland för att vejpa.

Omkring två procent av befolkningen använder e-cigaretter antingen dagligen eller ibland.

• Det är 18-årsgräns för att få köpa e-cigaretter som innehåller nikotin.

Källa: UMO, Folkhälsomyndigheten

ANNONS