Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Polis och domstolar får ökad skyldighet att meddela information om dömda personer till Transportstyrelsen i bedömningen av personers lämplighet för taxilegitimation och yrkestrafiktillstånd. Arkivbild.

Svårare för dömd få taxileg

Det kan bli svårare för brottsdömda att få och behålla tillstånd att köra yrkestrafik eller få taxilegitimation, efter ett regeringsbeslut. Skärpningen är en följd av avslöjanden om färdtjänstförare som utsatt kunder för övergrepp.

- Transportstyrelsen får nu helt andra verktyg för att kunna säkerställa att personer som är dömda för sexualbrott inte kan bli taxiförare eller få yrkestrafiktillstånd, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till TT.

Han säger att kontrollen har varit för dålig hittills, vilket bland annat uppmärksammats av Kaliber i Sveriges Radio. Programmet kunde visa att färdtjänstkunder utsatts för övergrepp av tidigare dömda.

Verktygen får myndigheten genom regeringens beslut om en ändring av en förordning om vägtrafikregister, som ska träda i kraft den 1 september. Ändringen innebär att polisen och domstolarna får skärpta krav på att meddela Transportstyrelsen när personer döms för brott, vilket sedan finns med i bedömningen om en person är lämplig att ha taxileg eller yrkesförarstillstånd.

- Du ska kunna lita på att den transport du anlitar är en trygg transport, säger Eneroth.

Förutom olika sexualbrott ska även flera andra typer av brott tas med i bedömningen, bland andra olika typer av ekonomiska brott, våldsbrott, narkotika- och vapenbrott.