Skogsbränder har härjat på flera platser i Grekland de senaste dagarna. Bild från i söndags, söder om Aten. Arkivbild.
Skogsbränder har härjat på flera platser i Grekland de senaste dagarna. Bild från i söndags, söder om Aten. Arkivbild. Bild: Yorgos Karahalis/AP/TT

Svåra bränder på Kos under kontroll

Svenskar har fått återvända till sina hotell efter att ha evakuerats på den brandhärjade ön Kos i Grekland.
Under måndagskvällen beskrev öns borgmästare Theodosis Nikitaras situationen som kritisk.

ANNONS

Det var vid halv åtta som myndigheterna utlyste en evakueringsorder för personer som befann sig i Kardamena-området. Researrangörerna Tui, Apollo och Ving har haft turister som evakuerats.

Släckningsarbetet pågick hela natten och under morgonen väntas branden vara under kontroll, skriver grekiska tidningen Kathimerini. Över 100 brandmän har arbetat med släckningen. Senaste dygnet har 52 bränder brutit ut i landet varav 44 släcktes tidigt, rapporterar AP.

Fördes till fotbollsstadion

Under kvällen fördes turister och invånare, däribland flera svenskar, till skollokaler och en fotbollsstadion i närliggande Antimachia.

"Det finns ett stort behov av mat och vatten", skrev öns borgmästare Theodosis Nikitaras i ett uttalande under kvällen. Han underströk att situationen på ön var kritisk och uppmanade öbor att hjälpa till i krisarbetet.

ANNONS

Enligt Tui evakuerades ett 50-tal svenskar från tre hotell och under tisdagsmorgonen kunde de återvända.

Avresor påverkas inte

Apollo och Ving har också haft svenska turister som evakuerats till andra hotell under natten.

Apollo har omkring 80 resenärer på Kos och fyra av hotellen evakuerades. Ving har 23 resenärer i området varav fem personer evakuerades. Även Vings övriga resenärer har erbjudits alternativa hotell vilket vissa har valt att flytta till.

Inga av researrangörerna har resor till Kos under tisdagen. Ving har första turen på fredag och den planeras som vanligt.

– Flygplatsen har varit öppen och fullt operationell under hela den här tiden, säger Claes Pellvik, kommunikationschef på Ving, till TT.

ANNONS