Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bussen körde av vägen nära tyska Schoenwald, runt 50 kilometer söder om Berlin.
Bussen körde av vägen nära tyska Schoenwald, runt 50 kilometer söder om Berlin. Bild: Fabian Sommer/AP/TT

Svensk kvinna skadad i busskrasch i Tyskland

Flera personer skadades när en buss på väg från Belgrad i Serbien till Stockholm körde av vägen söder om Tysklands huvudstad Berlin. En av de skadade är en svensk kvinna, uppger utrikesdepartementet för TT.

Den svenska ambassaden i Berlin följer utvecklingen och har kontakt med lokala myndigheter, uppger Hedda Eriksson, presskommunikatör vid UD, till TT.

– Ambassaden har haft kontakt med lokala myndigheter som har bekräftat att en svensk medborgare fanns ombord.

TT: Känner ni till hur skadeläget ser ut?

– Det vi kan säga i nuläget är att vi känner till att det är en svensk kvinna som skadats i samband med olyckan.

UD kan in nuläget inte säga om anhöriga är kontaktade.

Den svenska kvinnan är i 65-årsåldern, enligt Aftonbladet. Hon har skadats lindrigt, uppger en presstalesperson för tysk polis till tidningen.

Totalt 19 personer skadade

Bussbolaget uppger för TT att två personer är allvarligt skadade, medan polisen sätter antalet till nio.

Polisen i Brandenburg skriver på sin hemsida att totalt 19 personer är skadade, varav nio allvarligt. Olyckan inträffade vid 10-tiden på fredagen. Passagerarna tillhörde en privat resegrupp och är i åldrarna 21–64, enligt polisen.

Enligt Stephan Loge, som är ansvarig politiker för distriktet Dahme-Spreewald, kommer de skadade passagerarna från Sverige, Tyskland, Serbien och Israel.

Sex helikoptrar

Under förmiddagen deltog sex helikoptrar, totalt 210 brandkårer, räddnings- och katastrofkontrollpersonal samt 72 räddningsfordon i insatsen.

Motorvägen stängdes för trafik i båda riktningarna, bland annat så att helikoptrarna kunde landa på vägbanan för att hämta de skadade, rapporterar den tyska radio- och tv-kanalen RBB 24.

I höjd med en parkering i Krausnicker Berge började bussen köra längs ett vägräcke, vilket gjorde att den välte. Orsaken till olyckan är inte känd och nu arbetar tekniska experter med att undersöka bussen och olycksplatsen.

Polisen håller på att underrätta anhöriga till de skadade. Nyhetsbyrån DPA rapporterar att flera skadade redan fått lämna sjukhuset.

"Ingen förklaring"

I ett mejl till TT skriver bussföretaget Rhein Main-Express på fredagseftermiddagen att de underrättats om att 17 människor skadats i bussolyckan. Bland dessa är två svårt skadade och övriga har lättare skador.

"Vi kan inte ge någon förklaring till olyckan. För knappt sex veckor sedan godkändes bussen för trafik och den motsvarar alla säkerhetskrav som ställs på modern teknik."

Rhein Main-Express skriver även att busschauffören blev skadad, men mår under omständigheterna bra. Han arbetar sedan 1,5 år för firman och har haft busskörkort i fem år. Han ska även ha iakttagit de föreskrivna vilopauser som gäller för långfärdsbussar.