Svenska ägg analyseras efter giftskandalen

Den nederländska äggskandalen har fått Livsmedelsverket att ändra provtagningsrutiner. Nu ska även det giftiga bekämpningsmedlet fipronil inkluderas i myndighetens analyser.

ANNONS
|

Från och med nästa vecka kommer Livsmedelsverket att börja testa om svenska ägg innehåller ämnet.

- Vi har inga misstankar om att det finns i svenska ägg men det handlar om att säkerställa det, säger Petra Fohgelberg, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Myndigheten har inte sökt efter fipronil i äggen tidigare eftersom att ingenting pekat på att ämnet använts av producenterna. Totalt söker Livsmedelsverket efter drygt 170 olika förbjudna ämnen när man analysera animalieprodukter.

ANNONS

- Om vi hade haft misstankar om fipronil hade vi lagt in det tidigare. Det finns tusentals ämnen som räknas som otillåtna men vi kan inte kolla efter alla, säger Petra Fohgelberg.

Det är väldigt ovanligt att Livsmedelsverket upptäcker otillåtna bekämpningsmedel i animalieprodukter.

- Jag har aldrig varit med om det, säger Petra Fohgelberg.

Att äta de nederländska äggen ska inte medföra några hälsorisker, enligt Livsmedelsverket. De ägg som importerats från Nederländerna har spårats och kasserats.

TT
Bakgrund: Fipronil i ägg

Bekämpningsmedlet fipronil kan vara skadligt för levern, sköldkörteln och njurarna i höga doser. Det är inte tillåtet att använda i livsmedelsproduktion inom EU.

Men att äta de här äggen medför inga hälsorisker enligt Livsmedelsverket.

Efter upptäckten av de kontaminerade äggen testar nederländska myndigheter också kycklingkött från hönserier vars ägg har visat sig innehålla fipronil. Detta för att avgöra om även köttet har förorenats.

ANNONS