Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Evin Omari och Kennet Bengtsson från Ledningsregementet i Enköping deltar i den stora Nato-övningen Trident Juncture 18 i Norge.

Svenska soldater: Övningen i Norge är lyxig

Solen får den norska snön att gnistra i tallkronorna – över de svenska maskeringsnäten och vapnen. De svenska soldaterna vid den stora Natoövningen i Norge ser fram emot det hela – och tycker att livet är lyxigt.

- Alla samarbeten man har med olika länder skapar ju en tillhörighet, så det är jättebra. Oftast under övningarna tränar vi bara mot svenskar och då vet man mer hur den andra tänker. Nu är det skönt att få se hur andra tänker och jobbar, säger den svenske soldaten Kennet Bengtsson till TT i Norge.

25-åringen från Stockholm står med en kulspruta på bröstet intill tält och fordon som är täckta av maskeringsnät i skogen sydväst om Röros i östra Norge. Intill honom bär den 22-åriga soldaten Evin Omari från Kungälv en automatkarbin och hon tycker att övningen har varit realistisk.

- Ja, absolut. Det är ju en lång övning, men hittills har den det, säger hon.

"Mycket längre"

Övningen Trident Juncture 18 pågår mellan den 25 oktober och den 23 november och hela 50 000–51 000 militärer från drygt 30 länder deltar, varav cirka 2 200 svenskar.

Från den svenska armén finns cirka 1 900 soldater på plats, huvudsakligen i en begränsad pansarbrigad som ska övningsstrida mot andra länders styrkor.

Bengtsson och Omari är kontraktsanställda yrkessoldater och tillhör i vanliga fall Ledningsregementet i Enköping.

Evin Omari tror att övningen är bra för förbandets militära förmåga.

- Vi kommer att kunna samarbeta bättre Vanligtvis är vi ute bara i en vecka men nu blir det mycket längre, säger hon.

Sömn, värme och hygien

Några klassiska problem i militära sammanhang är väldigt allmänmäskliga och grundläggande: var ska jag sova, när får jag mat, var kan jag gå på toa och hur håller jag mig ren?

Men detta har långt ifrån varit några irritationsmoment under tiden i Norge, enligt Evin Omari.

- När vi väl har fått upp allting känns det lyxigt. Vi får sova på en Natosäng, vi har värme och vi har hygienmöjligheter. Det kan vara mycket värre ute i skogen.