Tyskland kan sätta svenska turister i karantän. Arkivbild.
Tyskland kan sätta svenska turister i karantän. Arkivbild. Bild: Hasse Holmberg/TT

Sverige lyser rött på Tysklands coronakarta

Sverige lyser ensamt rött på tyska folkhälsomyndighetens karta över coronadrabbade länder i Europa. Tysklands regering rekommenderar karantän för personer från EU-länder med många smittade – men frågan om hur svenskar kan påverkas hänger i luften.

ANNONS

Svenskar som reser till Tyskland riskerar att få en annorlunda, och långdragen, inledning på vistelsen. Förbundsregeringen rekommenderar nämligen medborgare från EU-länder med ett högt antal nya bekräftade coronafall att sitta i karantän, om avreselandet har registrerat fler än 50 nya fall per 100 000 invånare under de senaste sju dagarna. På tyska folkhälsomyndigheten Robert Koch Instituts hemsida finns det bara ett EU-land som uppfyller kriterierna och därför har rödmarkerats: Sverige.

Därefter är glappet till övriga länder stort: Storbritannien och Portugal är markerade i brunorange – tredje högsta nivån – eftersom länderna har registrerat 10-25 fall, enligt kartan som baseras på statistik från europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. Inget land befinner sig på näst högsta nivån.

ANNONS

14 dagars karantän

Det är dock upp till de enskilda tyska förbundsländerna att följa rekommendationen eller inte, och besluta sig för hur karantänen för EU-medborgare i så fall ska se ut. Fjorton dagars karantän rekommenderas i dag bara för inresande från tredjeland.

Baden-Württemberg, som är Tysklands tredje folkrikaste delstat, skriver på sin hemsida att invånare från länder med fler än 50 nya fall per 100 000 invånare under den senaste sjudagarsperioden måste bege sig direkt till sin bostad eller annat husrum och försätta sig själv i karantän i 14 dagar.

"Saknar praktisk betydelse"

Svenska utrikesdepartementet skriver i ett mejl att det har noterat rödmarkeringen av Sverige på kartan, men att den än så länge inte har någon praktiskt betydelse eftersom UD avråder från icke-nödvändiga resor till alla länder fram till den 15 juli.

"Tyskland har för närvarande gränsrestriktioner och också en allmän reseavrådan. Vad gäller tyskars möjligheter att resa till Sverige styrs våra åtgärder av myndigheternas bedömning av vad som fungerar för att minska smittspridningen i nuvarande läge, och vi anser inte att gränsstängningar inom EU är en effektiv åtgärd", skriver Alexander Peyre Dutrey på UD:s pressenhet.

Flera länder har begränsat möjligheten för svenska turister i sommar, däribland Cypern, Nederländerna, Danmark och Norge.

Pontus Ahlkvist/TT

ANNONS

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Boel Holm/TT

Danmark

Den 15 juni öppnar gränsen för turister från Tyskland, Norge och Island. Svenska turister är inte välkomna än.

Svenskar som jobbar i Danmark, har sommarstuga, dansk partner eller annan nära familj i landet kan dock passera gränsen. Även transitresor till Kastrup eller vidare söderut är möjliga.

Nya resebesked för svenskar kan komma under sommaren. Både den svenska och danska regeringen pratar om att eventuellt bara öppna upp för Öresundsregionen till att börja med.

Norge

Kommer att öppna gränsen för turistande danskar den 15 juni, men inte för svenskar.

Dock pågår samtal mellan den svenska och norska regeringen och ett besked om att även svenska turister är välkomna kan komma när Norge känner sig tryggt med att smittspridningen inte kommer att ta fart.

Jobbresor tillåts utan krav på att sitta tio dagar i karantän.

Finland

Tillåter endast nödvändiga inresor, till exempel för arbete. Har ännu inte gett besked om hur det blir med övriga resor i sommar.

Tyskland

Den tysk-danska gränsen öppnar för turister den 15 juni. Samma datum som landets globala reseavrådan ändras och tyskarna kan resa fritt till andra EU-länder.

Tyskland har redan lättat på gränsreglerna för flera grannländer, men den 15 juni väntas en större öppning ske för EU-länder plus några europeiska länder till.

Olika restriktioner för social distansering gäller till den 29 juni.

Restriktionerna kan se olika ut i olika delstater.

Frankrike

Planerar att öppna för turister från andra EU-länder den 15 juni.

Krav på karantän kommer endast att vara kvar för medborgare från länder som kräver att fransmän ska sitta i karantän, i dag är det till exempel Spanien och Storbritannien.

Från den 2 juni tillåts inrikesresor som är längre än tio mil. Samma datum lättar landet också på en rad andra restriktioner för exempelvis restauranger, kaféer och museer.

I Parisregionen, och andra regioner som är extra hårt drabbade, behålls en del restriktioner ytterligare en tid.

Spanien

Vill ta emot utländska turister från juli, utan krav på karantän. Planerar att öppna landgränsen till Frankrike och Portugal den 22 juni.

Restriktioner för hur man kan resa inom landet väntas vara kvar till den 21 juni.

Italien

Alla EU-medborgare välkomna sedan den 3 juni, utan krav på karantän. Det är även möjligt att resa mellan regioner igen.

Andra restriktioner, till exempel för museibesök och stränder, kan skilja sig åt lokalt och regionalt, och kan ändras med kort varsel.

Grekland

Från den 15 juni välkomnas flygresenärer från stora delar av Europa till Aten och Thessaloniki, endast slumpmässiga tester kommer att göras vid ankomst. Men flyger man från en flygplats där smittorisken anses hög, däribland Arlanda, så gäller testning och övernattning på anvisat hotell. Är testet negativt gäller sju dagars karantän, är det positivt gäller 14 dagars karantän.

Det som spelar roll är vilken flygplats flyget kommer från, inte vilken nationalitet resenären har.

Från den 1 juli planeras ytterligare öppningar. Exakt hur kommer att meddelas senare.

Kroatien

Svenskar och alla andra EU-medborgare är välkomna. Det enda som krävs för att komma in i landet är en bokningsbekräftelse på hotell, lägenhet eller något liknande, så att det framgår att det rör sig om en turistresa.

Cypern

Mellan den 9 och 19 juni tillåts resenärer från 13 lågriskländer, förutsatt att personerna har intyg på att de inte är smittade. Den 20 juni slopas det kravet för resenärer från de 13 länderna, som listas som "kategori A". Då tillåts resenärer från ytterligare sex länder, "kategori B", som krävs på friskhetsintyg vid inresa.

Sverige är till en början inte listat i varken kategori A eller B, men listan uppdateras varje vecka.

Storbritannien

Från den 8 juni måste alla som anländer med flyg, färja eller tåg isolera sig i två veckor, vilket även gäller britter.

Karantänsreglerna ska utvärderas var tredje vecka, men redan nu finns krav på att de ska luckras upp. Till exempel diskuteras att flera yrkesgrupper ska undantas från karantänskravet eller att särskilda resekorridorer ska upprättas med länder som har låga infektionstal.

Tjeckien

Öppet från Tyskland, Österrike och Ungern redan från fredagen. Från den 15 juni har alla europeiska länder placerats i tre grupper utifrån smittoläget. Sverige och Storbritannien är för närvarande de enda i den högsta riskgruppen, vilket gör att svenskar och britter måste visa upp friskhetsintyg för att släppas in i landet. Samma sak gäller för tjecker som återvänder från de två länderna.

Nederländerna

Öppnar den 15 juni för fritt resande till och från tolv länder, däribland Tyskland, Belgien och Italien. Inresande från Sverige och Storbritannien måste tills vidare räkna med två veckors karantän vid inresa. Samma sak gäller för nederländare som besökt de två länderna.

Belgien

Öppnar den 15 juni för inresor från samtliga EU-länder, samt Storbritannien, Norge, Schweiz, Liechtenstein och Island.

ANNONS