Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jesper Söder 2015. Arkivbild.

Svenske YPG-soldaten frisläppt

Den svenske YPG-soldaten Jesper Söder är släppt, bekräftar utrikesdepartementet för TV4 Nyheterna. Han uppger för TV4 Nyheterna att han greps för att hans visum hade gått ut.

- Men vanligtvis hade det inte varit några problem. De fick ringa till generaler och andra som kunde intyga att jag var peshmerga också – men det är politiskt krig kurderna sinsemellan, säger Jesper Söder i en intervju med TV4 Nyheterna.

- Jag har inte kunnat få kontakt med konsulatet eller UD. De ljög för oss hela tiden och sa att konsulatet var stängt.

Har behandlats väl

I intervjun säger Jesper Söder att han har varit och handlat lite kläder och tagit några promenader.

- Sedan var tanken att jag skulle åka hem och överraska min familj, men nu vet ju varenda människa att man är ute, säger han till TV4.

Enligt Jesper Söder har han behandlats väl, "inte ens som fångar".

- Däremot fick vi sova tillsammans med ett 30-tal människor som anklagades för samröre med Daesh, säger han.

I samband med frisläppningen sade Patric Nilsson, presstalesman vid UD, inledningsvis till TV4 Nyheterna att det handlar om två svenska medborgare som båda är släppta och som inte längre sitter frihetsberövade.

- Vi går inte vidare in på detaljer kring detta, men ambassaden har varit i kontakt med båda två. Vad vi sagt stannar dock mellan oss.

- De var anklagade för att olovligen ha korsat gränsen, men i och med att de nu är släppta så avslutar vi vårt konsulära ärende.

Greps i slutet av juni

Jesper Söder stred för den kurdiska gerillan YPG i Syrien när han tillsammans med en annan svensk greps i irakiska Kurdistan i slutet av juni. Svenskarna greps tillsammans med två britter när deras bil stoppades vid en vägspärr i staden Akre.

En stor grupp västerlänningar strider för USA-stödda YPG i Syrien, mot terrorrörelsen IS.

- Det var för att jag tyckte synd om de civila där nere och såg vad som hände. Ilskan inom mig väcktes, för jag är en människoälskare. Jag ville försvara dem, jag ville stoppa IS för vad de gjorde, sade Jesper Söder i en intervju med TT 2015.