Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mikael Damberg, inrikesminister (arkivbild). Bild: Anders Ylander
Mikael Damberg, inrikesminister (arkivbild). Bild: Anders Ylander

Sverige öppnar gränsen mot Norge

Regeringen lättar på resereglerna. Det striktare inreseförbudet från Danmark och Norge ersätts av ett krav på negativt covid-19-test.

Sverige har haft ett tillfälligt, skarpare förbud mot inresa från Danmark och Norge, med vissa undantag. Från 31 mars kommer samma inreseregler gälla som från andra länder. Ett negativt covid-19-test, som är max 48 timmar gammalt, är nu vad som krävs.

Pendlare omfattas av en lättnad som innebär att testet får vara som mest en vecka gammalt.

– Danskar och norrmän kan resa till sina fritidshus i Sverige, familjer som är bosatta på olika sidor av gränsen kan träffas i Sverige och personer som behöver passera genom Sverige landvägen kan göra det. Under förutsättning att man visar upp ett negativt covidtest, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Mutationer spridda i Sverige

Syftet med de särskilda inreseförbuden var att bromsa spridningen av mutationer av coronaviruset. Då, i december respektive januari, var fler fall upptäckta i Danmark och Norge än i Sverige.

– I dag konstaterar Folkhälsomyndigheten att Sverige har en spridning av mutationer, och inte minst den brittiska varianten har spridit sig i både Sverige och våra nordiska grannländer på det sätt som förväntades – att den skulle ta över efter hand, säger Mikael Damberg.

Beslutet är i linje med en hemställan från Folkhälsomyndigheten.

– Det är helt i linje med regeringens ambition att på ett ansvarsfullt sätt införa lättnader i inreserestriktionerna, för att underlätta för dem som lever, bor och verkar i våra gränsregioner, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S).

Hårda krav vid gränsen

Gränsen är dock fortsatt inte öppen för alla, särskilt då de nordiska grannländerna också har hårda inreseregler.

– Jag kommer fortsätta föra en dialog med mina nordiska kollegor om de utmaningar som finns kvar, och de reserestriktioner som faktiskt skapar svårigheter och problem, säger Anna Hallberg.

Även Storbritannien har haft ett särskilt inreseförbud, som löper ut 31 mars. Då landet inte längre tillhör EU gäller dock alltjämt ett inreseförbud, om man inte omfattas av ett undantag samt visar upp ett negativt covid-19-test.

De nya besluten gäller till och med 31 maj.